sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

fredag 17 januari 2014

Veckans ingrediens


unnamed2

Varje FREDAG kommer jag att skriva om olika ingredienser och råvaror man använder inom bakning och tårtskapande, först ut är alkohol och hur man kan använda det i sitt skapande.

ALKOHOL

Ren alkohol, alltså klar o genomskinlig sprit utan tillsatt socker, som vodka eller nubbe är alltid bra att ha till hands när man dekorerar tårtor eller baka kakor. Med hjälp av alkohol kan man spä ut och därigenom måla med pastafärg, men även lösa upp pulverfärg till flytande färg. Exakt hur mycket alkohol man ska använda är svårt att säga, ju mer sprit desto mer utspädd färg blir det.

Ta en liten skål och lägg i lite pasta- eller pulverfärg (med hjälp av ren tandpetare tex.), droppa sedan i någon eller några droppar alkohol, rör runt tills alls löst upp sig. Färgen är nu redo att användas till målning med hjälp av pensel, finger eller varför inte en skumsvamp. Vill man inte använda alkohol kan man även använda några droppar citronsaft eller vatten men det tar då längre tid för färgen att torka och ytan blir kladdig.


Fördelen med alkohol är att det löser upp färgen och därmed gör det lätt att måla både marsipan,sugarpaste o marshmallowsfondant utan att den påverkar pastan. Och tack vare att alkoholen snabbt dunstar så torkar färgen fort och den målade delen kladdar inte. Här nedan ser ni ett exempel på hur man kan använda alkohol och pastafärg. Istället för att använda färgad marsipan så valde jag att använda vit marsipan som jag sedan målade på med svart färg.


Fullskärmsinfångning 2014-01-13 140213.bmp
Ett annat användningsområde för alkohol är om man vill färga socker till att tex dekorera kakor eller liknande, se exempel nedan. Gör som ovan och blanda till önskad färg och rör ner i strösockret. Rör om tills allt är färgat och låt stå en stund. Sockret kan stelna något men är mycket lätt att smula sönder. Än en gång är fördelen med alkoholen att det dunstar fort och därmed varken påverkar i smak eller ger sockret någon alkoholhalt. Man kan använda citronsaft eller vatten men det tar då längre tid för sockret att torka.200908171286 PICT0711[6]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar