Hårda julkarameller
ca 60 stycken
3/4 dl Dansukker Florsocker 3 dl Dansukker Strösocker
1 1/2 dl vatten
1 dl Dansukker Glykossirap
1 krm pepparmintsolja eller annan smaksättning
hushållsfärg
Sikta florsocker på en plåt, olja ett bakplåtspapper eller godisformar lätt med olja.
Rör ihop socker, vatten och glykossirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på medelhög värme och koka till en temperatur på 152° eller droppa lite av smeten i ett glas med kallt vatten, om den stelnar och kan brytas är den färdig.
Ta kastrullen från värmen och rör i smaksättning och färg. Klicka upp smeten på papperet eller häll i formarna. Du kan även göra klickar av smeten och trycka fast en halv grillpinne i trä så får du klubbor istället. Vänd bitarna i florsockret innan de läggs i en burk med tättslutande lock.
För att vinna en av siraps-flaskorna ska du berätta i en kommentar vad du tänkt att göra för gott julgodis om du vann. Vill du, får du gärna bidra med tillhörande recept. Glöm inte ditt namn och din e-mailadress (ej hem-adress!).
Tävlingen pågår i en vecka och avslutas måndag 5 december!
Kram Karin
Mitt drömyrke just nu är karamellkokerska, så jag hade ju definitivt provat att göra karameller, gärna lite småsura för det gillar jag. Sedan hade jag hällt upp dem i en pappersstrut och gett till någon jag tycker om!
SvaraRaderaJag skulle göra en hel hög gjutna praliner med ganasch i. Har precis lånat en skvätt hjortronglögg av svärmor som skulle bli perfekt smak på ganaschen!
SvaraRaderaulrika@myskatt.com
Jag skulle testa att göra polkagrisar tror jag - bara för att ha gjort det menar jag!
SvaraRaderacarola(at)officefixarna.com
Tusen tack för tipset! Önskar dig en KANON bra måndag!
SvaraRaderaKramkram
Ah - klart kolor med äkta smör och riktig vaniljstång!
SvaraRaderainfo(snabela)ultimatecake.se
jag skulle testa mig på att göra en Lakritskola även kanske en Tjong-kola med denna glykos-sirap.
SvaraRaderamin mail: mixenpixen@hotmail.com
HEJ !!
SvaraRaderajag hade då gjort Fylld choklad med Amaretto-fudge, för det var ngt som serverades av mormor, hon var konditor, och höjdpunkten var när hon kom till oss på jul , med massor av gotter från bageriet där hon jobba.
(elis_ohman@hotmail.com)
// elisabeth i V-by
Som den hängivne konditorn jag är har jag alltid något projekt på gång.. på jobbet och hemma. Därför skulle glukosen komma väl till pass till diverse smarrigheter.. men jag skulle göra en favorit i repris och göra gelehallon till min syster :)
SvaraRaderaOch så fort jag har tillgång till min marmorskiva hemma hos mor och far skulle jag leka med karamell ;)
kanske skulle lägga till mailadressen oxå ;)
SvaraRaderadalkullansbaktankar@hotmail.com
Mintkyssar!
SvaraRaderaVore perfekt att göra och lägga i en fin ask/strut och ge bort i julklapp.
/Lina ( lina@settern.se )
jag har länge velat testa att göra egna Gele hallon godisar eller jungfru bröst som den äldre generationen kallar dom.
SvaraRadera450 g socker
150 g glukos
180 g vatten
200 g hallonpure
7,5 g citronsyra el vinsyra
37 g gelatinblad
strösocker till garnering
1. Koka socker, glukos och vatten till en temperatur av 140°C. Tillsätt hallonpurén och koka upp smeten till 120°C.
2. Blötlägg gelatinbladet i några minuter, lyft upp det och krama ur det lätt. Rör ner gelatin och vinsyra i smeten så att gelatinet smälter och allt blandas fint. Fyll sedan upp smeten i formar eller bläck.
3. Strö över lite socker och låt sedan godsakerna stelna över
natten. Skär godiset i munsbitar och rulla dem i socker.
tartpalatset@live.se
Jag skulle testa polkagrisar igen tillsammans med min kusin, och denna gången ska vi lyckas ;) Eller så ska jag göra mjuk kola. :)
SvaraRaderaHoppas på tur!
Frida
fri_fred@msn.com
Polkagrisar utan tvekan! :)
SvaraRaderaPolkagrisar utan tvekan! :)
SvaraRaderaamanda123_321@hotmail.com
Jag skulle börja med polkagrisar - det blir säkert uppskattade julklappar!
SvaraRaderaMaja
varaskeifa[a]hotmail.com
Jag skulle så klart testa göra dom du beskriver här och sen om jag nu skulle vinna skulle jag lete upp massa andra recept som skulle bli möjliga att göra då, har alltid vilja göra sånt här godis men vetat att jag inte kunnat eftersom jag ändon inte har rätt saker hemma och försökt titta förbi dom fast jag inte riktigt kunnat
SvaraRaderaLinnea_Ranggren@hotmail.com
Jag skulle nog prova att koka polkagrisar (skulle vara kul!) och sedan koka lite härlig mjukseg choklad- eller pepparkakskola och ge bort som julklapp i fina papperpåsar.
SvaraRaderamatildas.kafferep@gmail.com
Här kommer tips på en underbar kaka som är så mäktig så den kommer att skäras i SMÅ rutor och finnas på årets gottebord. Receptet är hämtat från bloggen Passion4baking
SvaraRaderaoch heter Chocolate Caramel Cheus
Inger Persson, pson.inger@telia.com
jag skulle med vilja prova polkagrisar
SvaraRaderasabina_G_@live.se
Hej jag är med och tävlar och jag skulle vilja prova att göra gelehallon till släkten i jul :)
SvaraRaderahelenewilkund@hotmail.com
Jag skulle göra chokladkola och ge bort till nära och kära i julklapp.
SvaraRaderaIngredienser
1 dl vispgrädde
1/2 dl Dansukker Ljus Sirap
2 msk Dansukker Glykossirap
1/2 dl Dansukker Strösocker
1 msk kakao
folie
coolmalpa@hotmail.com
Åh, om jag vinner tänker jag testa att göra Lingonremmar, det verkar vara ett godis som passar mig!
SvaraRaderaIngredienser
300 g lingon
18 gelatinblad
1 dl glykos
½ dl flytande honung
4 dl strösocker
1 tsk vinsyra
Mixa lingonen till en purè.
Passera genom en finmaskig sil, det ska totalt bli 3 dl purè, späd på med vatten om det blir för lite.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka lingonpurèn, glykos honung och socker till 125 grader.
Drag av från värmen och rör ned urkramade gelatinblad och vinsyra.
Häll blandningen i en oljad form, ca 30x40 cm. Låt stelna minst 4 timmar.
Skär upp i tunna remma och rulla i strösocker.
helena_jasmin@hotmail.com
Kolor! Jag har just nu fått dille på att göra kolor. köpte mig en tjockbottnad kastrull för nån vecka sedan och har redan hunnit med lingonkola och lakritskola. Sen vill jag göra gräddkola, mintkola, apelsinkola, polkagriskola....
SvaraRaderamariascupcakes@gmail.com
Jag skulle vilja prova att göra Chokladkola med Ingefära :)
SvaraRaderaIngredienser
* 100 g smör eller margarin
* 4 msk kakao
* 2 dl vispgrädde
* 3 1/2 dl strösocker
* 1 dl ljus sirap
* 2 msk flytande glykos
* 2 msk finriven färsk ingefära (eller finrivet skal från apelsin, pepparmyntsolja eller kanel)
skulle jag vinna skulle jag pröva på att göra
SvaraRaderavit chokladfudge
3 dl Vispgrädde
3 dl Strösocker
1 dl Ljus Sirap
2 msk Glykos
50g Smör
100g finhackad Vit choklad
Gör så här
Koka ihop grädde, sirap och socker tills kolan har uppnått en temperatur på 120 grader. Rör om ofta.
Blanda i glykos, smör, finhackade vit choklad.
Vispa tills smeten blivit slät och fin.
Häll fudgen i en klädd form. Jag använder flergångsbakplåtspapper, perfekt till julgodis då det inte fastnar något på den. Min form var 20x20 cm stor.
Låt stelna i kylskåpet och skär sedan fudgen i lagom stora bitar.
mia keränen
mia_13@live.se
När jag var barn gjorde vi egna polkagrisar varje år. Det skulle jag vilja göra om jag vann!
SvaraRaderapemms66@yahoo.com
Om jag skulle vinna skulle jag utan tvekan göra hemgjorda geléhallon. Använde ett väldigt bra och GOTT recept på skolan inför Julmarknaden. Mycket bättre smak än butiksgodiset!! :) Det är visserligen en stor sats men går mycket bra att dela upp i hälften eller 1/4 del.
SvaraRaderaMarmelad-godisar med bärsmak
825g strösocker
16g fruktpektin
620g bärpuré
100g smultron eller 100g bärpuré
1 vaniljstång
150g glykos
16g citronsyra
15g sprit (rom, etc)
Blanda socker och pektin väl. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda med purén och tillsätt glykos och bären. Koka upp och tillsätt sockerblandningen under omrörning. Låt koka upp till 106 grader. Ta upp vaniljstången och tillsätt citronsyra + spriten. Mixa med stavmixer till en slät massa. Häll upp i en form, silikon-iskubslådor eller en liten långpanna, till ca 1 cm högt. (Fyll hela i iskubslådorna). Strö lite strösocker över formarna och låt stå ett dygn i kylen innan den ev skärs upp, 3x3 cm. Rulla i socker. Klart :)
lillaja94@live.se
Glömde min mejl i första inlägget, inte så smart :) Kul med advenstkalender igen förresten, det var så jag hittade till din blogg förra året!
SvaraRaderasommarfjaril (a) gmail.com
Hade tänkt göra praliner till jul i år så glykosen åker ner i dem! Vad har jag inte riktigt bestämt än :)
SvaraRaderabloggkontakt@angelican.se
Mintkyssar, de blir ju så kristalliga om man inte har någon slags glukos i! :D (Vågar mig inte riktigt på polkagrisar än).
SvaraRaderaMin kära mor har en helt underbar godis- och karamellbok med ett riktigt gott recept på mintkyssar.
/Emilia (emilia_s@hotmail.se)
hej
SvaraRaderajag skulle försökt mig på att göra klubbor med pepparkakssmak nu till julen eller kanske med polkagrissmak!
cocco1@live.se
Daniel Nilsson
SvaraRaderamrcracker.daniel@gmail.com
Jag skulle definitivt försöka mig på att göra polkagrisar :)
Elin Nilsson
SvaraRaderanilssonelin86@gmail.com
Ohh, vad svårt. Men jag tror att jag skulle ge mig på att göra polkagrisar.
Har ett recept jag gärna skulle testa som heter "Vanilj- och chokladkola med havssalt"
SvaraRaderaIngredienser
1 ½ dl muscovadosocker
1 ½ dl sirap
1 ½ dl grädde
1 msk glukos
½ tsk vaniljsocker (äkta, inget vannillin)
50 g mörk choklad
Havssalt/flingsalt
Koka upp socker, sirap, grädde, glukos och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull och småsjud i 20-30 minuter tills smeten klarar kulprovet.
Ta bort kastrullen från värmen, blanda ner chokladen och rör tills den är smält. Fördela smeten i formar. Toppa med några saltflingor. Låt stelna.
Maria
hatti_fnatti@hotmail.com
Åh, jag skulle göra Mikroknäck och Julmarshmallows! :D
SvaraRaderacutest[at]hotmail[punkt]it
Hej!
SvaraRaderaI år tänker jag göra rockey road och julkola.
Hoppas hoppas på att vinna. Går åt en del sirap till diverse bak som sker i vårt hem =)
MVH
idapida@banck.se
Jag är gärna med och tävlar och ska baka en massa här hemma, eftersom vi ska sälja en massa gott för att få in pengar till mitt UF-företag och min tidning för unga föräldrar. Så skulle därför vilja baka chokladkola.
SvaraRaderaKram Sanna
mammasvardag@hotmail.com
jag skulle försöka mig på att göra polkagrisar. min bästa kompis har tjatat om att göra det i evigheter, så får väl tillfredsställa honom lite! haha
SvaraRaderatilda bengtsson
tilda_puss@hotmail.com
Jag skulle våga mig på någon slags kola, fast jag är en så ovan konditor. Den som vågar, den lever rikt.
SvaraRaderaMaria (marishkasenator@gmail.com)
Jag skulle göra klubbor i olika smaker på receptet ovanför.
SvaraRaderaHanna
trolldrottningen@hotmail.com
Jag skulle göra gammal hederlig knäck. =)
SvaraRaderavictoria@svenssonutas.se
Jag är inte med men jag har tipsat här
SvaraRaderahttp://molnboanna.blogg.se/2011/december/lucka-2-bagerskan-dansukker-512.html
jag har bara provat göra kola med glukos men nu skulle jag nog vidga mina vyer då man kan ha det till så mycket mer! Men chokladkola är ju väldigt gott.. :)
SvaraRaderaalltid.julig @ gmail.com
Eftersom jag har aldrig tidigare gjort godis hemma skulle jag prova receptet som du har vid tävlingen.
SvaraRaderaAnne
anle@hotmail.se
Polkagrisar och andra hårda karameller skulle jag göra :)
SvaraRaderahårda karameller, de som är i receptet här i tävlingen :)
SvaraRaderaDelar gärna med mig av ett smarrigt recept jag provat!
SvaraRaderaPOLKAFUDGE
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 msk glukossirap
En stor klick smör (kanske 50 gram)
100 gram vit choklad
En näve krossade polkagrisar
Koka upp vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker upp till 120 grader (termometer är nästan ett måste, annars kör på kulprov om ni vill vara lite vilda). Se till att det inte bränns (det gjorde det för mig så jag fick hälla över smeten i en annan kastrull, tur att jag inte hade rört om, haha). Dra av kastrullen från plattan och rör i smör och glukossirap. Koka upp ännu en gång i cirka 2 minuter. Dra återigen av kastrullen från plattan och rör sedan i den vita chokladen. Vispa ymnigt en stund tills chokladen smält om du känner att smeten tjocknar.
Krossa valfri mängd polkagris (en näve ungefär). Klä en gammal bigpack-glassbytta med bakplåtspapper. Strö lite polkagris på botten innan du häller på fudgesmeten. När du hällt i smeten strör du även polkagris över allting och trycker till lite så att bitarna fastnar ordentligt. Låt stelna i kylskåp innan du skär upp i rutor av valfri storlek.
Mvh Eleonor
eleonor.hallbus@telia.com
Skulle bjuda på dessa om jag vann:
SvaraRaderaKokosmums/Kokosrutor ca 20 bitar
4½ dl strösocker
3/4 dl florsocker
2 dl vatten eller drickfärdig saft
2 tsk No Egg
2 msk gelatinpulver
1½ dl kokhett vatten
Garnering:
4 dl riven kokos
1 msk kaka
Blanda riven kokos och kakao. Strö ut ett tunt lager av blandningen i botten på en form (ca 20*30 cm), använd ca 1/3 av kokosblandningen till det.Se till att hela botten i formen är täckt.
Rör ut NoEgg i ca 1 msk av saften (kalla vattnet). Tillsätt resten av saften, sikta ner florsocker och rör ner strösocker. Lägg gelatinpulvret i en skål och häll på det kokheta vattnet och rör tills gelatinet löst sig.
Ta fram elvispen och börja vispa i sockerblandningen och tillsätt gelatinblandningen. Vispa kraftigt i ca 30 minuter så att man får in mycket luft i blandningen. Man märker inte så stor skillnad i konsistensen på 5-10 minuters vispning eller 30 minuter, men det märks stor skillnad i volym även mellan 20 och 30 minuters vispning. Så 30 minuters kraftig vispning rekommenderas.
Bred ut smeten i formen som förberetts med kokos/kakaoblandning i botten, strö över ytterligare ca 1/3 av blandningen så att allt är täckt av kokos. Ställ in i kylskåpet för att stelna i minst 2 timmar för att stelna.
Skär i rutor och vänd snittytorna i resterande kokosblandning. Förvaras kallt.
Går även utmärkt att frysa för att spara till senare tillfälle, men styckfrys då på tex en bricka innan de läggs i en burk med smör-/bakplåtspapper mellan lagren. De är mjuka direkt från frysen, men lite sega så låt dem gärna tina ett par minuter (5-10) innan de äts.
Mvh Micke
arkeologen@telia.com
Älskar sötsaker vid jul så här är en favorit:
SvaraRaderaChokladfudge med marshmallows
1½ dl kokosmjölk*
5,5 dl strösocker
150 g mjölk- och sojafritt margarin*
1 msk glykossirap
100 g choklad
ca 10 marshmallows klippta i småbitar alt ca 2 dl mini-marshmallows
Blanda kokosmjölk, strösocker, margarin och sirap i en tjockbottnad gryta. Rör om då och då tills margarinet har smält, låt därefter koka utan omrörning tills temperaturen når 116 grader. Kontrollera med kulprov. Dela under tiden chokladen i småbitar och klipp marshmallowsen i mindre bitar om det behövs.
Ta av kastrullen från värmen när smeten klarar kulprovet. blanda ner chokladen och rör tills allt har smält. Vispa smeten med elvisp tills den är tjock och krämig. Vänd snabbt ner marshmallowsen i fudgen och häll upp i en form klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt att stelna. Skär i bitar när det stelnat.
Mvh Mats
hallbusfil@spray.se
Enkelt och gott, även på vintern!
SvaraRaderaBlåbärsglass
ca 1L
200g blåbär
2 äggulor
100g socker
1½ tsk vaniljsocker
1 msk citronjuice
2½ dl vispgrädde
1½ msk glykos
Värm blåbären tillsammans med sockret och glykosen tills sockret har löst sig och bären saftat sig
Låt svalna och mixa tillsammans med äggulorna, citronjuicen och vaniljsockret till en slät smet (alt. mixa alltihop utan att värma, men se då till att blåbären är tinade)
Vispa grädden och vänd försiktigt ner bärsmeten i den
Kör smeten i glassmaskin enligt tillverkarens anvisning (ca 30-40 min)
Mvh Birgit
birgitmattsson@spray.se
Hej skulle lätt vilja prova göra polkagrisar!
SvaraRaderaJag skulle inte göra något alls, däremot skulle jag ge dem till min kompis som är utbildad konditor så skulle hon få leka! :)
SvaraRaderaEPost: jennysen81@gmail.com
Hej jag är väldigt gärna med och tävlar om dessa glykos-sirapsflaskorna! :D
SvaraRaderaEtt av många recept jag kommer testa på om jag vann är en härlig krispig glasstårta från dansukkers hemsida: http://dansukker.se/Foodservice_Svenska/Recept/CAFÉ,_RESTAURANG_OCH_HOTELL/DESSERT/Krispig_glasstårta.aspx
Men för att göra den mer julig kommer jag byta ut kokosflingorna mot grovt krossade pepparkakor och dessutom tror jag att jag ska vända ner några smulor i glassen för att få mer smak! Detta för att pepparkakor och jag är som ying och yang! ;) Det vattnas redan i munnen på mig!!!
Keep up the good work!! MvH Elin (ellea9@hotmail.com) :D