sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 31 oktober 2011

Apelsinkladdkaka med chokladganache

Igår provade jag äntligen min idé med att göra en kladdkaka på apelsin, kan man inte släppa en knasig idé så får man baka den istället. Istället för kakao så använde jag marsankräm-pulver (den kallrörda varianten) vilket ger kakan en god smak av vanilj.

Ett tips när man ska baka en kaka med apelsin är att riva skalet med ett rivjärn, allra helst ett riktigt zest-järn. Ett zest-järn är betydligt vassare än ett vanligt rivjärn och gör arbetet till en dans! Klart värt pengarna! Jag har inget zest-järn i min ägo än men hittade ett mellanting i vår Ica-butik med vassa små “raspar” att riva av skalet.
Riv inte för djupt på apelsinerna så du får med det vita i skalet, det ger en besk smak vilket inte är så kul!
När du rivit klart apelsinerna så samla ihop skalet i en liten hög och häll på ca 1 msk socker per apelsin, det kan behövas mer. Hacka sen ihop allting med en vass kniv tills du får en pure-liknande gegga. Denna gegga gör att apelsinsmaken lättare sprider sig i kakan och ger en bättre/större/godare apelsinsmak.

DSC08330 DSC08331 DSC08335 DSC08336 DSC08337 DSC08338

Apelsinkladdkaka

100 g smör
2 dl florsocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3/4 dl marsankräm-pulver
rivet skal från 2 apelsiner
saft från 1 apelsin

Smält smöret och låt det svalna något. Blanda alla torra ingredienser i en skål och häll på det smälta smöret, rör om. Det kommer bli som en kakdeg, men ingen panik, häll i äggen och rör om igen. Häll i apelsinskals-geggan och pressa i lite av saften från en 1 apelsin tills smeten fått önskad smak.
Bred ut smeten i en springform och baka av i ca 15 – 20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den.

DSC08339 DSC08340 DSC08342

Ett till tips gällande springformen från Ninas mat!
Ta ut kakan även om den inte känns helt klar, värmen från porslinsfatet gör att kakan fortsätter bakas när du tagit ut den ur ugnen. Tar du ut kakan när den är perfekt klar så finns risken att den blir torrare än beräknat pga av porslinsfatet!

För att piffa till kladdkakan lite gjorde jag en chokladganache som jag täckte kakan med. Grymt god men alldeles för lite choklad till mängden grädde, vilket gjorde att ganachen aldrig stelnade… *suck* Man lär sig av sina misstag, och receptet nedan är nu ändrat till de rätta måtten.

DSC08343 DSC08344 DSC08345

Chokladganache

1,5 dl grädde
200 g finhackad choklad
½ dl sirap

Värm grädden och blanda samman med hackad choklad och sirap. Rör tills allt smält samman och häll över kladdkakan, låt stå i kylen i minst en timme tills ganachen stelnat.

Trots misstaget med ganachen blev kakan grymt god, dock svår att få loss från fatet den bakades på varvid uppläggningen inte blev den snyggaste. Ingen fröjd för ögat kanske men en dans för smaklökarna!

Kram Karin

DSC08353 DSC08348DSC08351 DSC08347 DSC08352

PS. Glöm inte att rösta på Bagerskan i utmärkelsen Årets Bak- och Dessert bloggspris, (högra kolumnen). Mer information hittar ni här!

3 kommentarer:

  1. jag har testat samma variant men jag har gjort så att jag smält chokladen och hält i lite grädde i taget och då har jag fått en bra ''glasyr''
    och så har jag haft den i kallt över natten.

    SvaraRadera
  2. jag har oxå ett recept på kladdkaka med smak av apelsin och chokladtryffel över som ja tänkte göra då de närmar sig jul.
    choklad och apelsin är en lyckad kombination

    SvaraRadera
  3. Hej.

    Va allt ser gott ut på din mysiga blogg jag har själv ett bak och mat in tresse skulle vara kul om du kunde spana in min blogg

    Hoppas du får en toppen dag
    massa höst kramar till dig från mig.

    SvaraRadera