sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

lördag 9 maj 2009

Pippi växer fram

Pippi-tårtan är nu täckt med hemmagjord MMFDet finns olika sätt att täcka tårtor på, rena gräddtårtor, marsipan, Sugar paste (SP) eller hemmagjord Marsmallowsfondant (MMF). Man kan även göra egen SP men som nybörjare valde jag att göra egen MMF vilket är enklare.

Marsmallowsfondant (MMF)

ca 5 dl packade marshmallows
2 msk vatten
1 msk matolja
7 - 8 dl florsocker

Lägg marshmallows i en skål med vatten och olja, låt smält i micron ca 40 sek. Tiden kan variera beronde på microvågsugn! De ska puffa upp och bli mjuka. Det är viktigt att kolla marsmallowsen så att det inte blir brända, kör några sekunder i taget mot slutet. Rör ordentligt i smeten så att det inte finns några klumpar kvar.
Häll ut allt florsocker på ett torrt underlägg/bord och gör en stor grop i mitten, fyll i med smeten och arbeta in allt florsocker till det inte längre klistrar. Jag burkar använda en slickepott eller stekspade för att vända ihop degen. Knåda väl i 5-7 minuter. Förvara lufttätt i plastfolie och plastpåse.

Om du tar rosafärgade marsmallows blir som dom pippis ansikte men det går även bra att färga smeten till önskad färg. Gör detta innan du häller smeten i florsockret eller om du ska ha flera färger dela upp degen och färga in för hand. När du ska färga MMF eller SP är ett tips att använda plasthandskar så slipper du färga ner dina händer. Färgen kan vara ganska svår att tvätta bort.

Pasta-färger är att föredra, de är drygare och mindre vattniga än hushållsfärg. För att få till färgen med hushållsfärg krävs många droppar vilket kan riskera att degen löser upp sig.


Snart klar...!

Jag fodrade tårtan med vispad grädde blandat med en knivsudd bakpulver och lite socker. Detta gör att du kan vispa grädden hårt utan att du riskerar göra grädden till smör!

Pippi dekorerade jag med chokladkristyr (florsocker med chokladsmak och lite vatten) och röd pyntgelé. Håret är färgad MMF som jag skurit i smala remsor för att få det att likna hår.

Karin

3 kommentarer:

 1. Tårtpippi är jättefin, men som Bamseälskare så säger jag bara wow om din fina tröja :) Har du gjort den själv (tryckt?) eller är den köpt? ha det gott och tack för en fin blogg!

  SvaraRadera
 2. Hur funkar det ätt fodra tårtan med bakpulver och socker när man använder SP eller marsipan? Måste det inte vara smör då? Fodrade min första tårta nu i helgen med smält smör(marsipan).

  SvaraRadera
 3. Malin - SP och marsipan mår bäst av att fodras med smält smör eller olja, men ska tårtan ätas ganska omgående kan man ha enbart grädde under, då hinner inte tårtan börja svettas.
  MMF behöver dock inte fodras då den innehåller gelatin från marshmallowsen vilket förhindrar att den svettas.
  Kram Karin

  SvaraRadera