För att kunna ha tid att att jobba med alla dekorationer valde jag att köpa dummies – tårtbottnar i frigolit. Med dom så kan “tårtan” stå framme hela tiden utan att grädden surnar, praktiskt när tårtan tar tid att göra. Självklart är det ultimata att göra en ätbar tårta och kanske gör jag en liknande tårta i framtiden. Med ganska mycket förberedelse så går även en ätbar tårta att genomföra!
För att få med alla tänkta dekorationer behövde jag göra en stor tårta, ca 40 cm hög! Jag använde mig av storlekarna 30 * 10, 25 * 10, 20 * 10 och 15 * 10 cm. Ska det va ska det va ordentligt! Och då alla sevärdheter är utomhus valde jag att täcka hela tårtan i en och samma färg – himmelsblå.
TIPS!
Att täcka frigolit-bottnar är inte särskilt svårt. Kavla ut marsipan eller sugarpaste lagom tunt, ca 4 mm tjockt, se till att den utkavlade degen är tillräckligt stor att täcka hela “tårtan” och gärna lite till. Håll frigolit-tårtan under rinnande vatten så att hela blir blöt och skaka av överflödig vätska. Den ska bara vara fuktig och inte blöt, inga synliga droppar med andra ord. Täck sedan tårtan som vanligt, skulle det bli något hål eller spricka kan det lätt gömmas med dekorationer. Om inte så är det bara att skala av all pasta och börja om…!
För att få ett bra upplägg av dekorationerna har jag använt mig av klipp-och-klistra varianten. Jag klippte ut de figurer jag vill använda och satte sedan dit dom på tårtan för att veta var på tårtan de ska sitta. När man väl satt dit marsipanen eller spritsat kristyren är det svårt att ångra sig. Därför rekommenderar jag att testa olika varianter med pappersbitar!
TIPS!
Det var svårt att hitta något som fäste fast pappret på marsipanen, jag testade både tejp och häftmassa men till slut fann jag det ultimata sättet – små bitar av marsipan! Fäster perfekt och ger inga märken efteråt!
Sakta men säkert växer tårtan fram. Att spritsa bron var både pilligt, svårt och ganska roligt. För att veta hur och var den skulle sitta så kalkerade jag dit den försiktigt genom att rista in detaljerna med en vass penna. Jag använde mig av vanlig kristyr (äggvita och florsocker, färgat med pastafärg) och istället för en smal tyll så gjorde jag en egen sprits-påse i bakplåtspapper och klippte till ett lagom tjockt hål.
För att få mer liv i tårtan så duttade jag grön o brun pastafärg utblandat med alkohol på bergen med en grov pensel, detta gav ett större djup i bilden än innan. Jag “smutsade” även ner Alcatraz med lite brun pulverfärg för att ge det ett mer rustikt intryck.
Att göra själva spårvagnen trodde jag faktiskt skulle bli det svåraste av allt på tårtan, men efter lite beräkningar och beskärningar av sugarpaste så var det ganska enkelt. Jag använde mig av Wiltons sugarpaste som jag fått testa från Lyckas med mat – en mycket lättarbetad sugarpaste som är skön att arbeta med, lätt att färga och forma och som torkar stenhårt på ganska kort tid. Perfekt till min spårvagn!
Jag skar till de bitar jag behövde och lät de torka. Efter det målade jag dom och klistrade fast gelatinblad som fönster med hjälp av lite kristyr. För att då bladen att fästa ordentligt lät jag dom torka under press. Monteringen av spårvagnen var lite pilligt men gick bättre än beräknat. Svårast var att få de små tandpetarna, som jag använde som stänger, på plats.
Något av det allra klurigaste på tårtan var de klassiska radhusen. De var tvungna att stelna för att kunna stå rakt upp från tårtan men samtidigt kunde de inte vara platta då tårtan i sig är rundad. Till slut löste jag det hela med att låta husen torka liggandes på sidan av en stor gryta som var ungefär lika stor som själva tårtan.
Då San Francisco är känt för sin homosexuella frihet så gjorde jag husen i prides välkända regnbågs-färger. Jag gjorde ett hus i taget, skar till formen, penslade på lite mörkbrun färg med en mall där jag skurit ut fönsterna. Det mörka färgen ger det en snyggare effekt av att det är riktiga hus. Sen var det bara att släppa loss kreativiteten och spritsa olika detaljer med kristyr.
Jag har jobbat med tårtan under lite mer än EN MÅNAD
och i ren effektiv tid har jag nog lagt ner över 40 TIMMAR.
Mycket tid av kärlek och omsorg!
Här nedan ser ni det färdiga resultatet av tårtan,
jag är minst sagt ganska nöjd!
Om ni gillar det ni ser så får ni mer än gärna lägga er röst på just min tårta:
http://www.pimpmytarta.se/?id=620
Många kramar Karin
Wow, vilken superfin tårta. Helt otroligt! Jag har röstat på dig. Lycka till!
SvaraRaderaFantastisk tårta! Den ska du vara stolt över.
SvaraRaderaHåller tummarna för att du vinner och får uppleva San Fransisco på riktigt. Då får du inte missa att se två andra stora sevärdheter som kännetecknar SF; Coit Tower och Lombard Street. Lycka till!
/e
Hej!
SvaraRaderaFantastiskt fin tårta! Bra jobbat. :)
/Carro