sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 27 maj 2013

Mors dags bukett


IMG_2531

Igår firade vi här i Sverige Mors dag – en dag där vi visar vårade älskade mödrar hur mycket vi älskar dom fastän vi kanske inte alltid visar det på bästa sätt. Själv överraskade jag min kära mor med ett blommogram med vackra liljor. Mamma trodde vi vunnit på lotto men nej, ibland vill man bara unna sina nära och kära något litet extra. Tyvärr dröjer det innan det är Fars dag men jag ska nog kunna skämma bort lilla pappsen när han kommer hit på besök istället…

Varför inte ge din mamma, syster eller kära vän en vacker blomstrande bukett-tårta? Lika vacker som underbart god. Och just denna tårta blev nog faktiskt en av de godaste jag gjort… Saftiga Apelsin- & chokladbotten fyllda med apelsinmarmelad och chokladigt god smörkräm. Täckt och dekorerad med marsipan. Nom nom nom…!


Saftig apelsin- & choklad tårtbotten
Detta recept är en vidareutveckling av en tårtbotten jag tidigare inte hunnit testa.

450 g smör
3 st apelsin (rivet skal + lite saft)
9 st ägg
9 dl strösocker
3 tsk bakpulver
300 g mörk choklad (70%)
10 dl vetemjöl

1 - 1½ dl kakao

Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna. Smörj och bröa fyra små runda aluminiumformar i storlek ca 20 - 22 cm i diameter. Sätt på ugnen på 175°C. Tvätta apelsinen noga och torka av. Riv sedan av det yttersta orangea skalet med ett rivjär/zestjärnn (var noga med att inte riva för djupt så att du får med något vitt för det ger en bitter smak smak). Ta lika stor mängd socker som rivet apelsinskal och hacka med kniv till fin pure. Detta extra-arbete ger en bättre smak av apelsin.

Vispa ägg och socker vitt o fluffigt. Tillsätt bakpulvret och det rivna apelsinskalet och blanda till en jämn smet.
Finhacka chokladen. Blanda ner chokladen, bakpulver, kakao och vetemjölet. Häll i det smälta smöret. Blanda snabbt ihop allt till en jämn smet. Smaka av och kläm i ev lite apelsinsaft för mer smak.
Häll smeten i formarna och grädda av ugnen i 175°C i 20-35 minuter tills provstickan inte är kladdig.

Montering
Låt bottnarna svalna innan du beskär dom så att de är lika jämntjocka.
Värm 1½ – 2 dl apelsinmarmelad med 1 – 2 msk vatten så att det blir till rinnande konsistens.
Vispa ihop en smaskig smörkräm bestående av 500 g mjukt smör, en burk kondenserad mjölk och 4 – 5 msk kakao. Smaka av och ha i ev mer kakao för en starkare chokladsmak.

Lägg första botten på ett fat och bred ut en fjärdedel av den rinnande apelsinmarmeladen, detta ger tårtan saftiga bottnar med god apelsinsmak. Bred på ½ cm tjockt lager med smörkräm och lägg sedan på nästa tårtbotten, fortsätt med marmelad och smörkräm tills hela tårtan är ihopsatt. Täck hela tårtan med smörkräm så att den blir rak och fin.


IMG_2525 IMG_2526
IMG_2527

Beskrivning på bukett-tårta
Färga marsipan/sugarpaste/mmf grön, gör den gärna i olika nyanser. Mät höjden på tårtan för att se hur långa stjälkar du behöver göra. Rulla ett gäng stjälkar, fler än du tror, ca 5 mm tjocka och sätt runtom tårtan.
Gör vackra blommor – fantasi eller varför inte rosor och sätt på toppen av tårtan. Jag har tyvärr ingen beskrivning på hur jag gör dessa blommor men ska försöka fixa det inom kort. En av många saker som står på min långa Att göra-lista…

IMG_2542 IMG_2543IMG_2532IMG_2539IMG_2533

5 kommentarer:

  1. Vilken vacker tårta det blev :)
    Jag vill färga min MMF men jag vet inte vad för produkt jag ska färga med ? Är det de vanliga hushållsfärger eller ska jag köpa speciellt från någon butik?
    Tipsa gärna isf varifrån :)

    SvaraRadera
  2. Hej, vilka fantastiska tårtor du gör. Hamnade här efter en desperat jakt på bröllopstårterecept. Bröllop om tre veckor, bor 40 mil från kalaset. Vill nog frysa tårtan och dekorera den på stället. Har du något bra tips. Kan man frysa moussetårta med sugarpaste på tror du? Tänkte som en prinsesstårta fast med mousse. Och i våningar, frysta var för sig.......har ju inte tid att testa.....hälsningar överraskad mamma

    SvaraRadera
  3. Så fin tårta! Mycket speciella och fina tårtor du gör! Kikar in alltid då och då och oftast via facebook :) Ha det så bra Karin! mvh. Sanna från Finland :)

    SvaraRadera
  4. Oj en sån underbart fin tårta! Så kreativt!

    SvaraRadera