sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

lördag 26 maj 2012

Recept på Lemon & Raspberry cake

PICT0019-001[4]

Låt er inte skrämmas av det långa receptet, det går faktiskt fortare än man kan tro att göra denna tårtan. Allt tack vara pajformar i aluminium, med dom kan man baka två bottnar på samma gång!

Rosa bottnar
Detta recept är till två pajformar i aluminium med diametern 22 cm.

6 ägg
7 dl socker
4 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl mjölk
9 dl mjöl
3 tsk bakpulver
150 g färska/tinade hallon
lite rosa pastafärg/hushållsfärg

Värm ugnen till 175 grader.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält under tiden smöret,låt det svalna något och mät upp mjölken i ett glas. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
Mosa hallonen genom en sil så att du får hallonsaft utan kärnor i en skål. Häll det smälta smöret och hallonsaften i äggblandningen. Blanda sedan i mjölblandningen och mjölken lite i taget. Häll sist i lite färg till önskad kulör.
Ställ pajformarna på en plåt och fyll dom till 3/4-delar. Grädda bottnarna i 30 minuter, provstickan ska vara torr när dom är klara. Stjälp bottnarna ur formen och låt svalna under en handduk. 

Gula bottnar
Detta recept är till två pajformar i aluminium med diametern 22 cm.

6 ägg
7 dl socker
4 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl mjölk
9 dl mjöl
3 tsk bakpulver
2 citroner
lite gul pastafärg/hushållsfärg

Värm ugnen till 175 grader.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält under tiden smöret,låt det svalna något och mät upp mjölken i ett glas. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
Tvätta av citronerna och riv skalet, dela dom sedan och pressa ur saften i en skål. Häll det smälta smöret och citronsaft + skal i äggblandningen. Blanda sedan i mjölblandningen och mjölken lite i taget. Häll sist i lite färg till önskad kulör.
Ställ pajformarna på en plåt och fyll dom till 3/4-delar. Grädda bottnarna i 30 minuter, provstickan ska vara torr när dom är klara. Stjälp bottnarna ur formen och låt svalna under en handduk. 

Passionsfruktssmörkräm
Detta recept är beräknat till att fylla två tårtor men smörkrämen bör räcka till att fylla och dekorera en tårta. Vill du vara på den säkra sidan rekommenderar jag dig att använda måtten inom parantes. Det finns inget mer frustrerande än när smörkrämen tar slut innan tårtan är helt täckt!

200 g (300 g)rumsvarmt smör
ett paket (1½ paket) florsocker
7 – 8 (10 – 12 st) passionsfrukter

Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Låt smörkrämen vispa på medan du undertiden delar passionsfrukterna. Ju längre en smörkräm vispas desto bättre blir den!
Gröp ur saft o kärnor i en sil och sila med hjälp av en sked igenom så mycket som möjligt i en skål. Gör så med alla frukter och häll saften i smörkrämen. Smaka av och ha i mer passionsfrukt om du vill ha starkare smak. Är smörkrämen väldigt rinnig så häll i lite mer florsocker tills du får en fin och fluffig konsistens.

Montering
Medan smörkrämen vispar så skär till bottnarna så att de är jämntjocka och fina. Du har nu valmöjligheten att dela bottnarna till två tunna eller behålla dom tjocka som dom är. Gör du dom tunnare får du fler ränder i din tårta…!
Lägg valfri färgad botten på ett tårtfat eller tårtbricka, bred på smörkräm. Jag tog ca ½ cm tjock och så här i efterhand skulle jag gärna tagit mer. Inte för att bottnarna är torra utan för att den var så god…! Tycker du dock att bottnarna känns torra kan du droppa lite saft eller sockerlag över dom innan du brer på smörkrämen.
Fortsätt att lägga smörkräm mellan varje botten tills tårtan är hopmonterad.

Bred på eller fyll en sprits med resterande smörkrämen på tårtan och spritsa ett fint mönster. Vill du istället täcka tårtan med vit chokladmousse har du receptet här:

Snabb o enkel chokladmousse
150 g vit choklad
2 ägg 
5 dl grädde

Smält chokladen försiktigt och låt svalna till under 65°C (annars kan äggulorna koagulera). Rör ner äggulorna en i taget, rör ordentligt mellan varje.
Ta ca ½ dl grädde och rör ner i chokladen så att den svalnar, känns chokladen fortfarande för varm så blanda ner mer kall ovispad grädde.
Vispa grädden, inte för hårt, och rör ner chokladen lite i taget till en jämn smet. Låt chokladmoussen stå i kylen en stund för att stelna till lite, t.ex. under tiden du fyller tårtan med smörkräm.

Dekorera till sist med kanderade körsbär om du vill eller varför inte lite vackra blommor?

Kram Karin

5 kommentarer:

  1. Vilken gullig twist med rosa bottnar, det måste definitivt testas!

    SvaraRadera
  2. Så fina! Ser gott ut!
    Har du förslag på annat än passionsfrukt? (inga stenfrukter)

    SvaraRadera
  3. Den ser himla god ut.. Jag har dock lite svårt för bakverk med citron. Men efter att ha sett den här så blir man allt sugen ändå :)

    SvaraRadera
  4. Vilken fantastiskt fin tårta. Snyggt med två färger på bottnarna. Måste prova!

    SvaraRadera