.
måndag 15 mars 2010
Internationella Pi-dagen
Pi-dagen är en dag tillägnad talet π som inträffar 14 mars varje år. Det är inte någon officiell högtid, men firas ändå av enskilda personer och i en del länder även på vissa skolor, och uppmärksammas av till exempel Google. Denna dag kallas för pi-dagen eftersom den i amerikanskt datumformat skrivs 3/14 och kommer från att pi kan approximeras till 3,14. Dagen firades för första gången 1988 på museet Exploratorium i San Francisco.
Denna dag firas, bland annat på museet ifråga, med pajer och pizzor på grund av att dessa innehåller pi (på engelska (pie) låter pi likadant som ordet för paj) och för att båda dessa maträtter är cirkelformade. Pi representerar ju förhållandet mellan en cirkels omkrets och diameter.
Källa: Wikipedia.org
Av en ren slump bakade jag paj just igår (Pi-dagen), det blev rabarberpaj med vaniljglass. Så gott!
Då min svärmor är glutenintolerant bakade jag två pajer:
Smulpaj med cornflakes
Allt är ca-mått då jag brukar göra smul-degen utan recept
ca125 gram smör
ca 3 dl vetemjöl
1-2 dl socker
1-2 dl cornflakes
3-4 deciliter skivad rabarber
sirap
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl, cornflakes, socker o smöret med fingrarna i en bunke så att det blir en grynig massa. Smöra en ugnssäker form. Lägg i skivad rabarber och sockra rejält (minst 1/2 dl). Strö även över potatismjöl för att pajen inte ska bli för vattnig. Smula sedan mjölblandningen över rabarbern och sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter.
Om du ringlar lite sirap över pajen så får du en härlig knäckig smak!
Smulpaj med havregryn
ca125 gram smör
ca 3 dl havregryn
1-2 dl socker
3-4 deciliter skivad rabarber
sirap
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda havregryn, socker o smöret med fingrarna i en bunke så att det blir en grynig massa. Smöra en ugnssäker form. Lägg i skivad rabarber och sockra rejält (minst 1/2 dl). Strö även över potatismjöl för att pajen inte ska bli för vattnig. Smula sedan mjölblandningen över rabarbern och sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter.
Om du ringlar lite sirap över pajen så får du en härlig knäckig smak!
Servera pajen med vaniljglass, så mycket godare än vaniljsås när det gäller just rabarber!
Kram Karin
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Låter riiiktigt smarrigt;)
SvaraRaderaSå gott det lät med cornflakes i pajen.. måste jag prova någon gång. Jag har ju rabarber i frysen kvar och snart kommer ju nya i landet... om våren ville komma dvs.
SvaraRaderaDu jag undrar förresten var i Småland du bor? Jag är en uppflyttad/nerflyttad skåning/norrlänning som bor i Växjö nämligen!
Kram Jenni
Hej vännen!
SvaraRaderaDet borde gå utmärkt att doppa, låt tryfflarna stelna i kylen lite innan så smälter de nog inte, du ska ju bara doppa dem snabbt! Försök få chokladen att rinna av riktigt ordentligt innan du sätter ner dem på ett smörpapper för att stelna - då undviker du att få "fötter" på chokladpralinerna (platåer med utrunnen choklad som stelnat kring själva pralinen). Och smält inte för lite choklad, för då är det svårt. Bäst om du smälter tillräckligt mycket så att hela pralinen täcks när du doppar ner dem. Använd gaffel eller fingrar - det du själv tycker är lättast.
Lycka till!
det se gott ut!! jag älska paj YuM..Yum
SvaraRaderaSV: Tusen tack!
SvaraRaderaJag älskar smulpajer av alla slag, men jag har aldrig testat med cornflakes! Det måste provas! :D
Tack för hälsningen! Min första, och så kommer det från en av dem jag själv följer sedan tidigare. Kul ;)
SvaraRaderaSka fundera över om jag kan hitta på nåt till din tävling. Dags att tömma frysen inför säsongen, jue.
/Cecilia
Hej! Tack för inlägget i min blogg. Du skrev något om en tävling, men jag hittar den inte här på bloggen. Har en smaskig påsktårta som jag alltid brukar äta på min födelsedag.
SvaraRaderaMvh/Annemie
Då är vi ju nästan "grannar". Ja Växjö är en fin stad och om en tjugo år kanske jag kan börja titulera mig som småländska! :)
SvaraRaderaKram Jenni
Tack för titten! Ser gott ut detta..måste jag testa nång gång!
SvaraRadera