sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 21 juni 2015

Midsommarblomster


MIDSOMMARAFTON. REGNTUNGA SKYAR. ÄPPELROSOR.
TRADITION. SILL & NYPOTATIS. SOLSKEN.
DANS KRING MIDSOMMARSTÅNGEN. BLOMMOR & BLADER.

Canon 037


Midsommarafton - denna traditionellt årliga regndag, det slår liksom aldrig fel. Men vad gjorde lite regn när man hade nära o kära att fira med? Vi njöt trots regnet av sill & potatis, vedeldad badtunna och grillning som fick sina sista minuter i ugnen. Barnen trotsade regn och knot och plockade blommor och klädde en mindre version av en midsommarstång. Någon dans kring stången blev det dock inte, man kan ju inte få allt...

Hur firade ni midsommarafton? 

Canon 003


Utöver blomster kan man dekorera dessertbordet med vackra äppelrosor, enkla att göra och god att äta. En lagom stor portion efter all god mat. Apropå mat, någon som vet varför man äter typ samma mat vid alla svenska högtider?

Ätbara äppelrosor

Smördeg i stort ark, tinad
Aprikossylt/marmelad utan bitar
2 -  3 st äpplen
Citron

Sätt på ugnen på 190 grader. Skiva äpplena i så tunna skivor som möjligt, ta bort kärnhuset. Lägg äpplena i en skål med vatten och pressa i citronsaften, ingen exakt mängd vatten utan så att äpplena täcks. Ställ skålen i mickron och kör tills äpplena känns mjuka och böjbara, låt äpplena rinna av i ett durkslag medan du lägger ut smördegen på lätt mjölat bord så att det inte fastnar. Skär till remsor av smördegen, ca 25 * 5 cm. Bred på aprikossylten och lägg sedan på äppelbitarna omlott längs övre halvan av remsan. Vik över nederdelen så att en del av äpplena täcks.
Rulla försiktigt ihop äppelremsan till en ros. Enklast är att ställa dom i en muffinsplåt eller i muffinsformar, så behåller dom sin form.
Baka av i ca 35 – 40 grader, låt svalna och pudra sedan, om du vill,  med lite florsocker.  

Lägg rosorna på ett vackert fat och dekorera med riktiga blad.


Canon 2015-0-25Canon 018 

Att göra äppelrosor är ganska enkelt, jag råkade dock köpa fel smördeg och fick kavla den alldeles för tunt för att få till lagom långa längder, men man lär ju sig den hårda vägen. En erfarenhet rikare, men fina blev dom ändå!

Kram Karin

Canon 032
Canon 035Canon 034Canon 030

2 kommentarer:

  1. Vad fina de blev! Ser verkligen pyssligt ut... Själv firade jag midsommar lite mer modest med en extremt lättbakad vit choklad-tårta och massor av jordgubbar. Och så det obligatoriska regnet förstås.

    SvaraRadera
  2. Waooo så vackra ♡ ...

    SvaraRadera