sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 16 november 2014

Sönsdags sött a´la LCHF


IMG_1375

Denna syrligt fräscha moussetårta har verkligen gått hem hos alla i min familj, till o med barnen gillade den fastän den inte är så söt som vanliga moussetårtor brukar vara. Superenkel att göra och riktigt god att äta. Jag gillar att det inte behövs en massa krusiduller, utan som dekorering räcker det med lite grädde och några färska hallon. Det enkla är oftast det vackraste, iallafall i mina ögon.

Hallonmoussetårta med mandelbotten

200g sötmandel
2 st äggvita
1 msk sötströ – valfritt!

Kör mandlarna i en mixer, de ska vara rejält söndermixade men ändå knapriga bitar. Tillsätt äggvita och sötningsmedel (valfritt) och blanda till en kletig massa. Tryck ut med händerna i botten av en springform eller liknande. Baka av i ca 5 – 7 minuter i 175 grader. Ställ åt sidan och låt svalna. 

 IMG_1329IMG_1331 


Hallonmousse

500 g hallon, frysta eller färska
2 – 3 msk vatten
1,5 msk sötströ – valfritt
8 gelatinblad
5 dl grädde

Lägg allt utom gelatinbladen i en kastrull och låt det koka en stund. Har du plockat egna är inte detta nödvändigt men köper du frysta hallon är detta en rekommendation från Livsmedelsverket att koka dom i minst en minut. Frysta hallon kan innehålla ett virus som ger magsjukeliknande symptom.

Lägg gelatinbladet i kallt vatten under tiden som du kokar hallonen.
Väljer du att avstå från kokningen ovan  så kör hallonen i en mixer, ev tillsätt vattnen om det blir för tjockt. Passera genom en sil om du vill. Ta undan ca 1 dl av hallonpurén och värm upp i mikro eller i kastrull. Låt vätskan svalna och tillsätt sedan gelatinbladen och häll tillbaka blandningen i en stora skålen med puré.

När hallonen kokat i några minuter kan du om du vill passera bort fröna genom en sil eller som jag gjort med denna tårta behållit dom. När vätskan svalnat något så tillsätt gelatinbladen. För att gelatinbladen ska smälta måste vätskan vara varm MEN inte FÖR varm, då dör gelatinet. Känn efter med ett finger, när du inte bränner dig är det okej att tillsätta gelatinet. Annars finns risken att moussen aldrig stelnar…

När hallonpurén svalnat, gärna så kall som möjligt är det dags att vispa grädde annars kan det skära sig. Vispa den nästan färdig, häll under vispning sakta i hallonpurén tills det blandat sig. Grädden behöver inte bli hård/fast utan kan vara halvrinnande! Häll gräddblandningen på den kalla gräddade botten och ställ i kylen över natten eller i frysen i ca 4 h. Ta fram ur frysen en halvtimme innan servering.  Dekorera med grädde och färska bär. Njut!

IMG_1377

Jag hoppas ni blir sugna på att testar den! Gillar ni inte hallon går det lika bra med blåbär, eller varför inte lingon, men det kräver nog lite mer sötma.

Vilken frukt/bär är er favorit att göra moussetårta på?
Vore kul att testa något nytt!

Kram Karin

IMG_1378IMG_1381 IMG_1387 IMG_1391 IMG_1394IMG_1392

6 kommentarer:

  1. Jag gillar inte tårta så mycket men mums vad god den här såg ut =)

    SvaraRadera
  2. Mmmm, den ser jättegod ut! Hallon är ju supergott men jag gillar även blåbär så det kanske hade funkat ;-)

    SvaraRadera
  3. Ser fräsch och god ut! Hallon brukar vara min favorit i tårtor :)

    SvaraRadera
  4. Otroligt vacker och säkert jättegod :-) !

    SvaraRadera
  5. Svar
    1. Hej Louise!
      Formen är ca 20 cm i diameter, det går lika bra med en större men då blir tårtan lägre.
      Mvh Bagerskan

      Radera