sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

torsdag 13 november 2014

Ekologiskt saffran från Afghanistan

För exakt en vecka sedan, precis efter prisutdelningens uppståndelse avtagit kom en ung kvinna fram till mig för att dels gratulera men framför allt presenter av produkt hon brinner för. I sin hand höll hon en liten kryddburk med guldskimrande lock och svart etikett. Hon presenterade sig som Therese och kom från företaget Saffran & Co. De har tillsammans med ett antal kvinnor i provinsen Herat-Afghanistan börjat sälja ekologiskt saffran. Kvinnorna har tidigare försörjt sig på att odla opium men kom över möjligheten att odla saffran istället vilket gjorde deras verksamhet laglig och de gav dem en känsla av stolthet över sitt arbete. Tillsammans med kvinnorna är Saffran & co ett av få företag som marknadsför och säljer ekologisk saffran. Att man dessutom gör en bra sak för kvinnorna i Afghanistan när man bakar och lagar mat med saffran är grädde på moset!

Jag har ännu inte tagit chansen att baka något med denna härliga krydda. Saffranet kommer i pistillform och bevaras i mörk och torr miljö för att inte förlora sin arom och smak. Saffran & Co´s saffran är av kategori 1 -  den högsta kategorin, även kallad ”coupé”.
Saffran & Co drivs att ett gäng härliga tjejer och en kille, alla med ursprung från just Afghanistan. Att få sälja en bra produkt från deras hemland driver dom extra mycket. Deras saffran har dessutom tilldelas 3 golden stars från International Taste & Quality Institute i Bryssel.

  


Är du intresserad av det ekologiska saffranet från Afghanistan säljs det via flera olika återförsäljare, se lista här. Du kan även beställa saffran direkt från deras hemsida. Priset är 49 kr för 0,5 gram, 99 kr för 1 gram. Ja detta saffran är betydligt dyrare än det du köper på Ica eller liknande. Men med tanke på att du samtidigt som du köper ett ekologiskt saffran hjälper du kvinnorna i Afghanistan att stå på egna ben. Bara det är värt priset!

Vad ska du baka för gott med saffran i jul?

Kram Karin 

      

saffranlogo_vertical
info@saffrancompany.se
www.saffranco.se
Tel. 0737 26 98 16
facebook.com/saffrancompany

2 kommentarer:

  1. Fint du skriver och grattis till priset! Jag är ingen bagerska men har använt deras saffran i tre år, i risotto, fisksoppa mm och inte minst till te! Koka upp vatten med ett par strån i, låt dra någon minut under lock. Drick. Lugnar, värmer och lyfter humöret. Jättebra te om man har svårt att komma till ro på kvällen! Hälsningar från Lisen www.lifebylisen.com

    SvaraRadera
  2. Vilket bra tips, tack! Där ska vi definitivt köpa vår saffran! I år blir det saffransskorpor och saffranskaka. Lussebullar brukar inte gå åt hemma hos oss, vi har fortfarande kvar i frysen från förra året =S

    SvaraRadera