sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

torsdag 28 juni 2012

Tillfällig bloggtorka


Att baka o blogga med en liten envis tjej på 8,5 månader som bara vill stoppa in skräp i munnen, krypa fort som en iller, dra katten i svansen, klättra på allt omkring henne, äta kattmat, stå själv på darrande ben och allra helst gosa i mammas famn är långt ifrån enkelt, där av min tillfälliga bloggtorka!

Men i helgen ska jag allt baka tårta så snart dyker det upp något gott o smaskig i bloggen!

Kram Karin

Share/Bookmark

lördag 23 juni 2012

Årets midsommartårta

PICT0032 

Denna härligt folkliga midsommartårta fick tyvärr inte jag själv sätta tänderna i utan den var till några bekanta. De önskade sig något midsommaraktigt och då jag tidigare sett en tårta med ett par i folkdräkt så blev jag sugen på att göra det samma. Och självklart en midsommarstång gjord av grillpinnar täckt med MMF.

Tårtan är fylld på färska rörda saftiga jordgubbar, finns det något bättre så här års? och vaniljmousse, täckt och dekorerad med MMF.

Tårtan blev ganska enkel men ändå gammaldags vilket jag tyckte passade midsommarafton, en gammal tradition som jag hoppas är kvar om 100 år!

Kram Karin

PICT0025 PICT0026 PICT0027PICT0022 PICT0038 PICT0033 PICT0019

fredag 22 juni 2012

Glad midsommar!

PICT0019

Jag hoppas ni har en riktigt mysig midsommarafton!

Många kramar Karin

onsdag 20 juni 2012

Jordgubbig kladdkaka

PICT0023 

Denna smaskiga idé kom jag på, härom dagen, sittandes i bilen på väg hem – stora saftiga jordgubbsbitar i en härlig vanilj-kladdkaka! Idag tog jag chansen och testade idén… Och jisses va gott det blev, ni måste pröva!

Jordgubbig kladdkaka

150 g smör
3 dl socker
1,5 dl mjöl
3 ägg
1,5 dl marsanpulver (den kallrörda varianten)

Knappt 1 liter jordgubbar
1-2 msk socker

Skölj, snoppa och halvera jordgubbarna. Lägg dom i en skål och strö över sockret, rör om och låt stå.
Blanda de torra varorna och knäck sedan i äggen, rör om väl. Häll sedan i det smälta smöret och rör om till en jämn smet. Blanda sedan i de rårörda jordgubbarna i smeten. Bred ut smeten i en ugnsfast form och sedan hysta in i ugnen.
Bakas i mitten av ugnen i ca 15 minuter, eller tills lagom kladdig, i ca 200 grader.
Lika god varm som kall.

Den smakar som jordgubbar med vaniljkräm… Mums!

Kram Karin

 PICT0011 PICT0014PICT0020 PICT0021 PICT0027 PICT0034 PICT0029

lördag 16 juni 2012

Inspiration – Pinterest



images46

Har du idétorka och söker inspiration eller vill du bara fördriva tiden med att titta på underbara bilder är Pinterest något för dig! Med 10,4 miljoner registrerade användare är Pinterest världens tredje största sociala nätverk efter Facebook och Twitter.

Här kan alla medlemmar/användare ladda upp, organisera och dela med sig av sina bilder på digitala anslagstavlor, så kallade pinboards. Du kan följa vänner och deras pinboards och genom att “pinna” (gilla) deras bilder så kan du lätt samla på dig en massa inspiration till precis allt möjligt.

Självklart har jag/Bagerskan ett konto på Pinterest där jag både delar med mig av mina egna bilder på tårtor o bakverk men jag samlar även på mig inspirerande ätbara konstverk och recept jag är sugen på att pröva snart.

Fullskärmsinfångning 2012-06-16 213602.bmp

För att ta del av all härlighet måste du bli en medlem/användare och då kan du antingen begära en inbjudan eller be en redan existerande medlem att bjuda in dig!
Är du redan medlem så säg gärna till så kan vi följa varandra!

Pinterest - inspirationens mecka!

Kram Karin

torsdag 14 juni 2012

Ett somrigt erbjudande!


logga

Ninasmat.se har det mesta till sommarens bakning, här är några tips!


Pajform_28_cm_i_silikonform_Lekue-10067-2

En pajform i silikon till alla goda bärpajer!


Whoopie_silikonmatta-Lekue_10103

En silikonmatta som gör alla whoppisarna lika stora!

Delbar_2-i-1_dekorationsflaska-Tala


Två plastflaskor perfekta att ha kristyr i!


Just nu har Ninasmat.se ett fint erbjudande till alla mina läsare!

Allt ni behöver göra är att uppge
koden Bagerskan vid betalningen
så får ni 10% rabatt till och med sista juli!


Kram Karin

onsdag 13 juni 2012

Blomstrande student

PICT0025 

Idag tog Fanny studenten och detta firades med en härligt blomstrande tårta fylld med färska svenska jordgubbar o vaniljmousse, täckt med marsipan.

Det var dock inte den enklaste tårtan jag gjort, dels så fick min älskade son för sig att knöla ihop och leka med några av de bommor jag förberett till tårtan. Och när jag igår täckte tårtan med den vita marsipanen var den alldeles för tunt kavlad så imorse tog jag beslutet att göra om och göra rätt. Försiktigt pillade jag loss varje blomma och blad från tårtan, tog bort den tunna kladdiga marsipanen och kavlade ut ny fräsch och lagom tjock marsipan för att sen sätta dit allt igen. Helt klart värt det!

Imorgon ska jag göra klassisk jordgubbstårta i form av en våningstårta, en spännande utmaning!

Kram & god natt, Karin

PICT0017-001 PICT0019-001PICT0016-001 PICT0022-001 PICT0021-001 PICT0020-001

måndag 11 juni 2012

Frågor & svar

Här kommer svar på frågor som ni läsare ställt till mig via kommentarer här på bloggen och istället för att svara varje fråga och riskera att ni missar ert svar så svarar jag här istället.

  • Jag har fått två frågor gällande min grapefrukt-curd

    Hur mycket skulle det va i citron?
    I mitt recept använde jag mig enbart av grapefrukter men om man vill kan man göra curd enbart citroner (1,5 st) eller fifty-fifty med grape och citron.

    Jag måste ha gjort något fel, blev lika tjock som nyponssoppa.
    Svårt att säga vad som gått fel men det är viktigt att curden får småputtra sig tjock, ta inte av den förtidigt utan låt den sjuda en stund 5 – 10 minuter. Den ska däremot inte koka!
    En annan lösning är att ha i mer äggula, vilket stabiliserar curden till att tjockna fortare och inte blir så rinnig.

  • Vilken färg rekommenderar du om man vill färga tex, tårtbottnar och gärna vill ha klara färger som exempelvis denna tårtans bottnar?
    Jag rekommenderar nästan alltid pastafärg – en dryg färg i geléform som fungerar till nästan allt. Det krävs inte mycket färg och du får klara starka färger.
    Pastafärg kan du bland annat köpa hos Strössel&Annat och Kakburken.
    Vanlig hushållsfärg fungerar men då färger är så utspädd krävs det mer färg vilket t.ex. vid färgning av marsipan/sugarpaste gör mer skada än nytta.

  • Jag har även fått frågor gällande min gerbera-blom-tårta:

    Hej,vad har du använt när du dekorerat tårtan? Jag är sugen på att pröva göra något liknande till min allra första på beställning,är rätt ny på detta.Det ska vara till en konfirmation.
    Jag har använt mig av denna utstickare som fungerar till både Gerberas, solrosor och varför inte prästkragar. Här kan du läsa om hur du går till väga för att göra solrosor, inte så stor skillnad till gerberas, de har dock mindre plutt i mitten.

    Var hittar man bäst pulverfärg?
    Det finns många härliga pulverfärger som går att använda till färgning av marsipan/sp, förhöjning av blommor eller skuggningseffekt, blandar du ut pulvret med lite ren alkohol kan du även måla med det!
    Du kan köpa pulverfärg hos både Strössel&Annat och hos Kakburken.

  • Går det att frysa in en tårta när man gjort en hög chokladkant? Skulle behöva förbereda i god tid nämligen.
    Tyvärr rekommenderar jag inte det då iskall kyla under längre och choklad inte är goda vänner. Jag förstår att du vill spara in tid men det går ganska fort att göra chokladkanter om man har förberett allt. Du kan dock påskynda stelningen genom att ställa in chokladkanten i frysen i några minuter, men inte för länge…!
    Här kan du läsa om hur du gör en chokladkant.

  • Lemon & Raspberry cake - Ser gott ut! Har du förslag på annat än passionsfrukt? (inga stenfrukter)
    Då rekommenderar jag att testa lime-smörkräm, grymt gott! Svårt att säga hur många lime-frukter som krävs men en 3 – 4 stycken. Kläm i saften  i smörkrämen och smaka av, tror inte du blir besviken. 
  • Raspberry cupcakes – recept - Har gjort som det står angående glasyren, men den är ju så rinnig? 
    Att göra frosting med Philadelphiaost kan vara svårt, det är lätt att överbearbeta osten och ju mer man rör desto rinnigare blir den. Tricket är att röra så lite som möjligt och att inte ha i för mycket fruktsaft. Jag ser att jag har skrivit vispat i mitt recept vilket kan ställa till det, ska genast rätta!
    En lösning på problemet är antingen att hälla i mer florsocker, risken är dock att frostingen blir väldigt söt. En annan lösning är att ha i gelatin så att den stelnar och därmed blir spritsbar.

    Funderar du på något så tveka inte utan fråga på!

    Kram Karin

  • söndag 10 juni 2012

    Grönskande prinsesstårta

    PICT0001

    Jag fick en förfrågan från en granne om jag inte kunde göra en tårta till deras barnbarn som skulle ta studenten. De hade sett Mattias (Bake my day) fina prinsesstårta i tidningen Buffé och ville att jag skulle göra en liknande. Nemas problemas!

    Jag gjorde min egna tolkning med smalare löv och mindre rosor. Och trots att den ser ganska enkel ut att göra så var det en pärs att ha två griniga barn vid fötterna som båda krävde mammas uppmärksamhet. Tur nog så hjälpte min underbara svärmor med mig att passa barnen, utan henne hade det inte blivit några tårtor alls… Tusen tack Annemai!!

    Tårtan är gjord på ljusa bottnar, fylld med hemlagad hallonsylt, vaniljkräm och grädde, täckt med marsipan.

    Kram Karin

    PICT0004 PICT0003 PICT0008
    PICT0010
    PICT0017

    onsdag 6 juni 2012

    Sveriges Nationaldag!

    PICT0013

    Årets nationaldagstårta blev nästan kungligt vacker. Riktigt nöjd även om jag hade tänkt mig en mörkare blå färg.

    Tårtan består av tre kladdkakor med chokladsmörkräm emellan, nej den är inte nyttig men vilka tårtor är det? Täckt med marsipan och dekorerad med sockerkulor, pilligt men klart värt det!

    Jag hoppas ni hade en riktigt mysig nationaldag med god mat och trevligt sällskap!

    Kram Karin

    PICT0020 PICT0031 PICT0040
    PICT0028 PICT0041

    söndag 3 juni 2012

    Hulken – grön o arg

    PICT0026

    För några veckor sedan fick jag en förfrågan om att göra en Hulken-tårta till en liten kille. Han har nämligen en bestämd åsikt om att man inte kan göra en Hulken-tårta så hans farföräldrar ville visa honom motsatsen.

    Jag klurade länge på hur jag skulle gå tillväga och hittade till slut en tårta där Hulken bryter sig ut ur en byggnad, perfekt!
    Tårtan är gjord på gröna bottnar (lika grön som Hulken själv) och fylld med päronmousse och vaniljmousse. Som murbruk så klädde jag in tårtan med chokladfrosting och sen skar jag till ett gäng tegelstenar i marsipan.

    Riktigt nöjd med både Hulken och tegelstenarna!

    Visst ser han riktigt arg ut!? Grrr…!

    Kram Karin

    PICT0022 PICT0031 PICT0035 PICT0039PICT0044PICT0046PICT0037