sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

tisdag 11 september 2012

Regnbågstårta

PICT0031 PICT0036 PICT0038 PICT0041
Regnbågstårta, 5 färger Detta recept passar till 5 pajformar i aluminium med diametern 16 cm.
6 ägg
7 dl socker
4 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl mjölk
9 dl mjöl
3 tsk bakpulver
Gul, orange, rosa, röd och violett pastafärg/hushållsfärg

Värm ugnen till 175 grader.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält under tiden smöret,låt det svalna något och mät upp mjölken i ett glas. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Häll det smälta smöret i äggblandningen. Blanda sedan i mjölblandningen och mjölken lite i taget. 
Ställ upp 5 skålar och fördela ut smeten ca 2,5 dl. Blanda i önskar färg i respektive skål och rör om så att all smet är färgad. Rör du snabbt med en gaffel bibehåller du luftigheten i smeten!

Jag rekommenderar er att använda pastafärg då den är koncentrerad och därmed inte kräver så mycket för att få en stark färg. Det går att använda hushållsfärg men det är svårare att uppnå samma samma skarphet i färgen. Man riskerar att förstöra smeten då det kräver så pass mycket vätska.
Häll över smeten i varsin pajform och grädda bottnarna i ca 20 minuter, provstickan ska vara torr när dom är klara. Vält bottnarna upp och ner på ett bakplåtspapper och låt svalna något innan du försiktigt tar loss pajformen.

Montering
Skär till bottnarna så att det är jämntjocka. Bestäm färgordning innan du monterar ihop tårtan, pröva gärna olika varianter innan du bestämmer dig. Lägg den nedre botten på en tårtbricka eller tårtfat, bred på ett ca ½ cm tjockt lager smörkräm, se till att få det så jämt som möjligt. Fortsätt sedan med de andra tårtbottnarna och täck till sist hela tårtan med ett lager smörkräm så att alla håligheter täcks. Låt stå i kylen så att smörkrämen stelnar innan du dekorerar den vidare med smörkräm eller liknande.

Recept på smörkräm kommer i ett senare inlägg.

Tips! De bitar du skär bort från tårtbottnarna för att få en jämn yta kan användas till cakepops eller cakeballs!
Kram Karin
PICT0059

3 kommentarer:

 1. Jag läser receptet, men där står inget om hallon. Sen i beskrivningen ska hallon? silas och saften blandas med smör.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, hallonen råkade komma med i receptet av en slump men det är nu borttaget. Tack för att du påvisade felet!
   Mvh Karin

   Radera
 2. Då var det som jag misstänkte om hallonen :) jag struntade hur som helst i dem..
  Bakade bottnar och använde mig av pastafärg. Himmel vad snabbt det blev stark färg!:)
  Tack för din inspirerande sida! mvh Lena i Lycksele

  SvaraRadera