sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

lördag 8 september 2012

Roligt & tråkigt i köket!

När jag förra helgen stod och färgknådade marsipan kom jag att tänka på hur urbota tråkigt just det är och idén till en kort lista över just roligt & tråkigt i köket föddes.

Här är mina topp 5, vi börjar med roligt.

Roligt
 1. Dekorera tårta såklart! Ibland kan jag ha stunder då jag bara vill slänga ut tårtan genom fönstret men efter erfarenhet så vet jag att allt kommer bli bra till slut. Och lyckan när tårtan blev så vacker eller snygg som man hoppats är obetalbar!
 2. Att lyckas med experiment och galna idéer. Att komma på idéerna är halva nöjet, blir det sedan både gott och fint är lyckan total!
 3. Hämta hem och öppna paket med nya leksaker. Oavsett om jag köpt dom själv eller om det är ett gulligt företag som sponsrat med något litet så är jag som ett barn på julafton när jag får öppna paketet och utforska dess innehåll. Jag älskar paket!
 4. Att upptäcka en bortglömd chokladkaka. När bak-suget faller in men man inte riktigt vet vad man ska hitta på, letar runt i alla skåp och lådor och hittar en orörd chokladkaka, då är lyckan stor! Man kan baka mycket gott med choklad!
 5. Och sist men inte minst, reaktionen jag får när jag levererar en tårta. Att se födelsedagsbarnet gapande mun, glittrande ögon och att få höra deras “Åh, Ah, den är ju för vacker för att ätas” är nog det bästa av allt!

…och så det mindre roliga.

Tråkigt

 1. Att upptäcka att en ingrediens saknas. Allra helst när bakningen är igång och man står där med perfekt fluffigt vispat ägg och socker, men inser att man inte har något bakpulver hemma. Och tårtbotten utan bakpulver är ingen bra idé…
 2. Att färga marsipan/sugarpaste eller annan pasta. Det är så tråkigt, speciellt om det är en större klump som ska färgas ganska mörk. Man tar lite färg och knådar, knådar, knådar. Lite mer färg och fortsätter knåda. Ännu lite mer färg och knådandet kan fortsätta. Sååå tråkigt!
 3. Fuktigt väder. Oavsett om det spöregnar eller som nu i somras där luftfuktigheten var grymt hög så finns det inget värre för en bagerska. Marsipan och sugarpaste kladdar som om man kunde tro att den var gjord av sirap. Är det riktigt illa så bokstavligen rinner den av tårtan… Bu för regn!
 4. Att råka ta fel färg. Som småbarnsmor kan det vara stressigt och ibland lite rörigt här hemma vilket inte direkt underlättar för bakningen. T.ex. var jag på väg att färga en av bottnarna i min senaste regnbågstårta svart istället för röd… Det hade varit illa, riktigt illa.
 5. Att glömma saker. Oavsett om det är att glömma bort tårtbottnarna i ugnen så de blir svarta, vispa grädden till smör eller min värsta mardröm – att helt glömma bort en tårta som en kompis önskat sig, alla är lika hemska och tråkiga!

Vad är det roliga respektive tråkiga med att baka tycker du? Berätta gärna med en kommentar eller härma hela idén och skriv en egen lista i din blogg, länka gärna! Nyfiken på om vi tycker samma sak..

Kram Karin

5 kommentarer:

 1. Att diska allt efteråt kryssar jag nog i på min tråkig-lista..

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att det är fruktansvärt tråkigt att göra nåt alls i mig kök. Jag gillar inte mitt kök helt enkelt. Jag vill ha ett fyrkantigt kök med en stor köksö i mitten där man kan sprida ut sig. Men istället för det, så har jag ett avlångt kök med minimala avlastningsytor och ännu mindre platser att baka på.

  Jag får hålla till på köksbordet och det är alldeles för lågt för att stå och arbeta vid.

  SvaraRadera
 3. http://mariasfrestelser.blogspot.se/2012/09/roligt-och-trakigt-med-tartbakning.html

  Här är mitt inlägg i "debatten" :)

  SvaraRadera
 4. Det tråkigaste är att diska efteråt, och det roligaste är uppskattning och glada ansikte när dem ser sin tårta... det är det som är mest värd.

  SvaraRadera
 5. När jag står i köket går det vilt till och därför blir det jävulskt stökigt. Städningen efteråt är så tråkigt att jag ibland undviker att baka bara därför. En annan sak är att det kostar en jävlar massa pengar, vilket tråkigt. Jag har dessutom utvecklat lite av en bakprylsmani. From idag går jag på avgiftning och satt in köpstopp!:)

  Roligast är att göra djupgående research, klä bakverken, fota och blogga om det hela.

  SvaraRadera