sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

onsdag 8 februari 2012

Sweet roses

PICT0071

Jag har sett ros-cakepops runt om bland olika bakbloggar, bland annat hos min blogg-vän Lisa´s Sockerrus. Och nu när Alla hjärtans dag närmar sig kunde jag inte låta bli att göra egna rosor. Det var dock lite svårare än jag trodde, men skam den som ger sig och fina blev dom!
Jag gjorde både cakepops och cakeballs, där det senare var betydligt enklare då jag hade svårt att få “degbollen” att fastna på pinnen. Nästa gång ska jag pröva att doppa pinnen i lite smält choklad som klister. Jag blandade sockerkaka med lite överbliven frosting (vit choklad, philadelphiaost och mosade hallon) och rullade till en droppliknande boll på ca 1 msk “deg”.

Det är svårt att förklara exakt hur jag gjorde men här kommer ett försök:
Ta en lite större bit marsipan/sugarpaste och tryck ut i handflatan så platt och tunt som du kan, ev pudra handen med lite potatismjöl så att den inte fastnar. Det första rosbladet behöver vara nästan lika stor som din handflata för att täcka bollen. Klä bollen med den tillplattade biten och få till en strutformad spets på toppen av rosen så att det ser ut som en knopp. Hela bollen behöver inte täckas utan det täcker du med nästa blad, fortsätt sedan så tills du har lagom stor ros. Ev. kan du behöva ta bort överflödig marsipan/sugarpaste i botten om rosen riskerar att bli väldigt tjock. Böj till topparna på rosbladen så ser rosen mer verklig ut.
Vill inte bladen fästa i varandra kan du pensla dom med lite vatten så fastnar de lättare! Lycka till och fråga gärna om något verkar oklart!

Kram Karin

PICT0070 PICT0081PICT0075PICT0076 PICT0079PICT0066

3 kommentarer: