sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 6 februari 2012

Kärleksfulla lyckokakor

PICT0023

Dessa klassiska kakor är superenkla att göra men lite tidskrävande då man bara kan göra en i taget. Läs igenom receptet & beskrivningen och se till att vara förbered med ihopvikta små söta meddelanden så kommer allt gå galant!

Lyckokakor
ca 20 kakor

80 gram smör, smält
1,5 dl  vetemjöl
1,2 dl  florsocker
3 st  äggvitor
1 tsk  vaniljsocker
Lite pastafärg. Hushållsfärg kan funka men den är inte lika stark i färgen som pastafärg.

Skriv 20 lappar med valfria meddelanden och vik ihop dom till ca 1 cm stora “paket”. Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en ugnsfast form med teflonbeläggning eller en plåt med bakplåtspapper
Smält smör och låt svalna. Blanda vetemjöl, florsocker och äggvita. Smeten behöver inte bli fluffig, se bara till att allt blir uppblandat. Tillsätt vaniljsocker, smör och färg.
Skeda upp ungefär en matsked smet och bred ut med hjälp av fingertopparna i ugnsformen till en cirkel, 7-8 cm i diameter. Ju större cirkel desto större lyckokaka. Bred ut smeten ganska tunt, annars kan kakan bli svår att vika ihop om den är för tjock.

Grädda bara en kakor i taget. Du kan däremot förbereda flera kakor så att när du tagit ut en kaka och vikt ihop den kan du snabbt ställa in nästa för bakning.

Grädda kakorna i 4-5 minuter, eller tills kanterna börjar bli svagt ljusbruna. Tar du ut dom för tidigt så stelnar inte kakan utan blir mjuk och kladdig.

Nu gäller det att arbeta snabbt så att inte kakorna stelnar! Skydda ena handen med en kökshandduk. Ta upp kakan med hjälp av en stekspade och lägg med ovansidan nedåt i kökshandduken. Lägg i ett meddelande och vik kakan dubbel. Vik sedan kakan ytterligare en gång på längden. Mitt tips för att bibehålla formen är att trycka ihop ändarna med händerna en stund. Risken med att hänga kakorna över ett glas är att dom “öppnar” sig och därmed tappar formen.
Låt kakorna torka hopvikta i en tom äggkartong. När kakorna är helt torra behåller de formen.

Perfekta att ge bort som present, piffa till dukningen, servera vid efterrätten, på dessertbordet…!

Kram Karin

PICT0025PICT0026PICT0030PICT0034

4 kommentarer:

 1. Åh, jag har alltid undrat hur man gör lyckokakor, tack för ett trevligt inlägg :)

  SvaraRadera
 2. När svarar du på frågor som man ställer i Blogresponse (Fråga, jag svarar)?

  Har väntat ganska länge nu :/

  SvaraRadera
 3. Halloj :)) Du har fått en blogaward av mig ;-)

  SvaraRadera
 4. Åh vilka fina lyckokakor, lite annorlunda med rött :)

  SvaraRadera