sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

tisdag 6 september 2011

Pimpad sockerkaka

DSC07893

Min kära far mellanlandade hos oss på vägen hem från en golf-resa i skåne och igår önskade han sig en klassisk sockerkaka. Självklart ställer jag upp och bakar för honom, det blev en saftig och god sockerkaka med smak av citron/clementin. Jag bakade i den ros-form som jag tidigare fått från Formodesign.se.
Viktigt att tänka på när man bakar i silikon-form är att låta kakan stå kallt några timmar så släpper den fint från alla fina veck, risken finns annars att hela kakan förstörs och hälften fastnar i formen.

Saftig sockerkaka

200 g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Smaksättning som t.ex. rivet citron/clementinskal + fruktpressad saft.

Vispa smör och socker vitt och pösigt, ha i äggen ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Riv skalet på citron och clementin med ett zest-järn, för ytterligare smak så finhacka det rivna skalet med ca 1 msk socker till en fin pure. Då tar sockret upp smaken och det fördelas bättre i smeten. Blanda ihop allt till en jämn smet.
Fyll en smörad o bröad bakform, silikonformar behöver sällan varken smör eller bröd utan skölj ur med kallt vatten och häll i smeten. Baka av kakan i ca 150 – 175 grader i ca 60 minuter.


Glasyr

2 dl florsocker
2 msk vatten eller citron/clementinsaft

Blanda socker med vatten eller citronsaft i en bunke till en jämn röra, ev ha i lite färg om så önskas. Häll eller bred över den avsvalnade kakan och pimpa med strössel eller sockerpärlor.

DSC07894 DSC07895 DSC07898 DSC07899

9 kommentarer:

  1. Ute i god tid!!! Under december månad (ja alla adventshelger) kommer vi att i HELA LEV VACKERT HUSET hålla JULMARKNAD, vi söker därför just nu hantverkare som har hantverk som passar stilen och känslan i vår butik i övrigt. Mat, bak, bröd, godis, saft, sylt och dylikt är underbart hantverk!Du som hantverkare kan boka in dig på en eller flera adventshelger, mail en bild på något av ditt hantverk och skriv till oss på vitromantik@gmail.com om du är intresserad, VI LOVAR ATT DET KOMMER BLI SÅÅÅ MYSIGT OCH SÅ TOPPEN!!!! Och du vet väl att det finns ett vandrarhem bara ett par hundra meter ovanför oss och en stor camping hundra meter nedanför med jätte bra boende i fall du reser långt! Vi tar 250 kr per dag oavsett hur många dagar man vill vara med. Halva priset för den som vill stå ute. KRAM www.levvackert.se el www.levvackert.blogspot.com

    SvaraRadera
  2. Den ser läskande god ut och vacker i formen!

    SvaraRadera
  3. Den ska jag göra! Å jag har en röd silikonform som jag aldrig använt. Tack för alla fina tips. Jag bara älskar din blogg!!//Fia

    SvaraRadera
  4. Du kan verkligen få en vanlig sockerkaka att se helfestlig ut! Blir ju Såååå sugen! ;)

    SvaraRadera
  5. Så klassiskt vet jag inte om den är. Men din ser sååå mycket godare ut! =)

    SvaraRadera
  6. Ser ljuvligt ut! Ibland är det enkla det absolut bästa (och i din form ser det absolut inte enkelt ut) ;)

    SvaraRadera
  7. Åh, det där ser ju bra mycket roligare ut än vanlig sockerkaka :)

    SvaraRadera