sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

tisdag 5 april 2011

Det kom en fråga…

Hej Karin jag är en tjej som följer din blogg slaviskt, du är så duktig.
Jag har en liten fråga som jag tänkte att du kanske kunde hjälpa mig med.
Jag ska baka en tårta till en vän, en 2 vånings och det har jag gjort innan på vanliga tårtbottnar. Problemet är att tjejen som beställer vill att tårtbottnarna ska vara i stil med kladdkakka/brownie.
Är det ens möjligt att bygga en hög tårta av såna bottnar eller blir det för tungt?
Har du kanske något bra recept på en botten som blir fluffig men ändå kan smaka åt det hållet.

Hej!
Härligt att höra att du gillar min blogg!
Visst kan du göra en tårta med brownie-botten men precis som du säger kommer den bli ganska mastig. Antingen använder du hela brownien som en tårtbotten eller delar den på hälften vilket ger tunnare bottnar. En idé är att ha vanlig tårtbotten i mitten för att bryta av mäktigheten.
- Förslag på fyllning är ett lager med mosade hallon och chokladmousse eller vaniljmousse. Ett annat förslag är att inte klä in tårtan i marsipan/sugarpaste då det kan bli väldigt sött o mäktigt. Bred istället på chokladmousse/chokladfluff på tårtan och dekorera med färska bär, blommor eller varför inte sockerblommor.
- Då tårtan kommer bli ganska tung så bör du göra varje tårta på en tårtbricka/pappskiva. Gör den översta tårtans pappskiva så att den inte syns under tårtan. Räkna ut ungefär var den översta tårtan kommer stå och tryck ner sugrör med jämna mellanrum, som du klipper av precis i kant med tårtan, de måste vara jämnlånga/ej för långa eller korta för att det ska bli snyggt när du sätter dit tårta nr 2. Vill du att det ska se ut som en enhetlig tårta så klär du in tårtan med mousse/fluff efter att du monterat ihop dom.

Fråga gärna igen om du har fler frågor, jag hjälper så gärna till!

Kram Karin

Brownie

250 g mörk choklad
250 g smör, rumstempererat
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 st äggulor
1 tsk bakpulver
4 msk kakao
2 dl mjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 160°. Smält chokladen i mikrovågsugn eller i vattenbad på spisen. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker, ägg och äggulor. Vispa tills smeten är slät.
Blanda ner den smälta chokladen lite i taget. Rör i bakpulver, kakao och mjöl, vispa. Lägg ett bakplåtspapper i en 24’ bakform och häll i smeten. Grädda i ca 35 minuter. Testa med en sticka om kakan är färdig, den ska vara lite kladdig. Ta ut ur ugnen och låt svalna i formen.

2 kommentarer:

  1. Åh underbara du tack så mycket.

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Detta receptet tänker jag använda.
    Det låter verkligen jättegott, men jag undrar... Jag ska göra en stor tårta som ska räcka till 50-60 pers...
    Hur många satser behövs och kan man göra det i långpanna?
    Mvh Tezz

    SvaraRadera