sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 30 november 2014

Första Advent


Canon 29-11 007

Vinden susar i advent
och vårt första ljus blir tänt.
Barn som har det svårt i världen,
Gud bevare dem på färden.

Idag är det första advent och nedräkningen till jul kan äntligen börja. Barnen längtar så det knakar tills på måndag då de äntligen för öppna första luckan i sina julkalender. Det är ju en dag närmare jul, julafton, jultomten och framför allt julklappar. Just inköp av julklappar och än mindre planering av julmat har för stunden fått vänta då jag och Sabina (Sweet and simple) för fullt planerar vår gemensamma Saffransvecka. Jag är nästan klar med alla kakor och bakverk, har några få kvar att baka… Som grädde på moset så sålde dotterns klass kakor på julmarknaden för att samla in pengar till en framtida klassresa så där försvann de flesta bakverken. Fixar inte att äta upp allt själv, istället fick kakorna gå till en god sak. Känns riktigt bra!

Missa inte Saffransveckan som startar nu på onsdag den 3 december!

Canon 29-11 009Canon 29-11 010


Men nu tillbaka till dagens bakverk - pepparkakskladdkaka med lingon, ja det kan nog inte bli mycket godare än så? Perfekt att fira första advent med. Sött och fräscht på samma gång. Gillar ni pepparkaka eller snarare pepparkaksdeg så kommer ni älska denna kladdkakan!

Pepparkakskladdkaka

150 g smält smör
2 dl vetemjöl
2 msk pepparkakskrydda
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
3,5 dl socker
1 dl frusna lingon

Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten. Häll i smöret och rör till en jämn smet, och sist men inte minst tillsätt de frusna lingonen.
Bred ut smeten i en vanlig smörad springform eller gör som jag och använd en gjutjärnspanna. Smöra som vanligt, bred ut smeten och ställ in hela pannan i ugnen. Baka av i ca 25 minuter, kakan ska vara lite lös i mitten så blir den extra härligt kladdig vid servering. Låt kakan först stå en stund i kylen så stelnar den till lite mer.
Pudra över lite florsocker, eller gör som jag – mortla vanligt socker då florsockret var helt slut. Funkade faktiskt ganska bra!

Söndags sött a´la lchf
Byt ut sockret mot valfritt sötningsmedel, ta dock mindre då sötningsmedel är sötare än vanligt socker. Och byt ut mjölet mot mandelmjöl. De osötade lingonen är valfria men en god brytning mot det söta. 

Canon 29-11 023

Jag önskar er alla en mysig första advent.
Ta hand om varandra så hörs vi snart igen!

Kram Karin

Canon 29-11 017Canon 29-11 012Canon 29-11 015Canon 29-11 020Canon 29-11 021

1 kommentar: