sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 29 april 2013

Mockatårta – en kaffeälskares dröm!


IMG_2486

Härom veckan fick jag ett samtal från Eva - en av våra grannar med en förfrågan om Mockatårta. Och trots att jag aldrig gjort en Mockatårta tidigare så antog jag mig utmaningen med glädje, hur svårt kan det ju vara… *ler*

Ett kärt minne från min barndom hos min mormor Karin är just
Mockatårtan från konditoriet i Nossebro, den var sååå god. Så med den i minne så startade jakten på ett liknande recept. I en av mina äldsta kokböcker – Stora kokboken från 1945,  så hittade jag ett recept, dock med sockerkaksbottnar och inte enbart marängbottnar så som jag minns tårtan. Jag gjorde därför en egen version av tårtan med tre krispiga marängbottnar!

Marängbottnar

4 stora (22 cm) eller 3 stora och 4 små (10 cm diameter)

10 äggvitor
8 dl socker

Sätt på ugnen ca 100 grader.
Dela äggulor (spara till smörkrämen) från äggvitan, se till att inga spår av äggula hamnar i vitan. Se även till att ha rena och torra bunke & visp. Äggvitan är kinkig och minsta lilla skräp, smuts eller vatten kan göra att äggvita inte reser sig och blir vit & pösig.

Vispa äggvitan till ett hårt vitt skum. Sänk farten och vispa sakta ner sockret, öka sen farten och vispa marängen tills den ger fina toppar.

Rita ut rundlar på ett bakplåtspapper så får du lätt bottnarna lika stora. Spritsa med rund tyll eller bred ut marängen för hand, ca ½ - 1 cm tjockt . Baka av i 1½ – 2 timmar tills bottnarna är helt torra, är undersidan kladdig så vänd på bottnarna och baka av en stund till. Har du ingen varmluftsugn så flytta plats på plåtarna med jämna mellanrum.

…………………………………………………………………………………………….

Jag trodde först att Mockatårta var både fylld och täckt med smörkräm men så var icke fallet utan mellan marängbottnarna brer man ett lager Mockakräm – påminner lite om hemmagjord vaniljkräm fast med kaffesmak.


Mockakräm

Jag gjorde en dubbelsats och det blev lite över, men hellre det än att det inte räcker…
Receptet nedan är dubblerat!


2 ägg
4 tsk potatismjöl
4 msk socker
2 dl starkt kaffe
2 dl grädde
3 msk smör

Vispa samman alla ingredienser utom smör i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen under kraftig vispning tills den är tjock, porös och glansig. Vispa den sedan då och då tills den svalnat och tillsätt därefter smöret i små klickar. Förvara krämen i en burk med lock i kylen tills du ska fylla tårtan.

…………………………………………………………………………………………



Mockasmörkräm

Så enkel och så god…!

Jag har även här gjort en dubbelsats vilken gick åt till att täcka en stort tårta, gör du en mini (10 cm) räcker det dock nog med halva receptet.
Receptet nedan är dubblerat!


3 dl socker
3 dl starkt kaffe
12 äggulor
600 rumsvarmt smör

Koka socker och kaffe i 30 minuter tills du får en simmig sockerlag.
Vispa sönder äggulorna och strila sakta kaffe-sockerlagen över dem under snabb vispning. Vispa allt tills du får en fluffig smörkräm, tar ca 10 minuter, ev. längre med elvisp. När smörkrämen är fluffig så ha i det mjuka smöret i små bitar tills allt är blandat. Smörkrämen kan förvaras i täckt bunke eller skål i kylen, det stelnar dock men kan vispas upp efter ca 40 minuter i rumstemperatur.

IMG_2454 IMG_2455


Montering

3 - 4 marängbottnar
En sats Mockakräm
En sats Mockasmörkräm
Flagad mandel, ev rostade en stund i ugnen.
Cocktailbär

Lägg en klick smörkräm på fatet eller tårtbrickan som tårtan ska stå på, detta för att den nedre marängbotten ska stå still och inte glida runt. Klister helt enkelt.
Fyll marängbottnarna med Mockakrämen, bred ett ½ cm tjockt lager och lägg på nästa marängbotten. Använd 3 eller 4 bottnar, ju fler bottnar desto högre tårta.
Bred på Mockasmörkrämen, det går som sagt åt en del då man fyller ut alla skrymslen och vrår mellan marängbottnarna. Det behövs även ett ganska tjockt lager för att få sidorna raka utan att bottnarna lyser igenom. Använd en spatel eller tårtspade och få sidorna och ovansidan på tårtan så raka som möjligt.

Om du vill så rosta flagad mandel i ugnen eller i en torr het gjutjärnspanna i några minuter, de ska få färg men inte brännas. Tryck med lätt hand fast mandel på sidorna på tårtan, viktigt att den rostade mandeln har svalnat!
Spritsa fint mönster på ovansidan och dekorera med cocktailbär och varför inte en ros av marsipan?


IMG_2488IMG_2489 IMG_2490

Bilderna på min allra första Mockatårta är tagna precis när jag är klar. Smörkrämen kommer efter en stund i kylen att ljusna och stelna och därmed mer likna en klassisk Mockatårta än vad den gör här på bilderna. Men fin och god blev den ändå!

Dagen efter grannens kalas fick jag följande meddelande på Facebook

Tack Karin för en himmelskt god tårta!!
Det bästa är att det blev en stor bit över bara till mig!

Mycket bättre betyg kan man nog inte få för en tårta man gjort för första gången…!

Jag gjorde även några små marängbottnar till mig själv så jag kan göra mig en egen Mockatårta. Funderar på att göra klart den i veckan och fira att den efterlängtade våren äntligen är här. Lovar att visa bilder när den är klar om jag inte hinner äta upp den innan förstås… *ler*

Kram Karin


IMG_2492IMG_2498





32 kommentarer:

  1. Åh, den ser underbar ut! Mockatårta är fantastiskt gott, men inte snällt mot vågen. Nån gång får jag nog ge mig på att göra sån ändå.

    SvaraRadera
  2. Den ser helt fantastiskt god ut! Mockatårta har varit min stående favorit sedan jag var liten. Mammas variant är dock med samma mockasmörkräm emellan, som ovanpå. Kraftig kaffesmak ska det vara ;)

    vänligen/ Cia

    SvaraRadera
  3. Trots att jag har svårt för marängbottnar så ser den där underbart god ut. Jag gillar verkligen smaken av mocka. :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marängen känns knappt, den bara smälter i munnen...!

      Radera
  4. Tårtan ser fantastisk ut! Och jag ska försöka mig på att göra den på lördag, men jag undrar en sak. I måttangivelserna till smörkrämen, ska det vara 3 dl kaffe där? Det står bara 3 så jag blev lite fundersam ;).
    Mvh Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, nu har jag rättat till receptet men det stämmer - 3 dl kaffe ska det vara!
      Kram Karin

      Radera
  5. Hej
    Mockasmörkrämen skulle jag vilja testa. Är det 3 DL kaffe du menar? Eller vad är det för mått?

    Hälsningar och tack på förhand!
    /Monika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, nu har jag rättat till receptet men det stämmer - 3 dl kaffe ska det vara!
      Kram Karin

      Radera
  6. Hej! Receptet ser utomordentligt bra ut och jag hade tänkt prova baka tårtan direkt, men av någon anledning ser jag tyvärr inte vad måttangivelserna är på mockasmörkrämen. Det är en ruta i vänster marginal som täcker den åt mig :( Tror du att du snabbt kan ge dem åt mig? Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ledsen för sent svar.

      3 dl socker
      3 dl starkt kaffe
      12 äggulor
      600 rumsvarmt smör

      Koka socker och kaffe i 30 minuter tills du får en simmig sockerlag.
      Vispa sönder äggulorna och strila sakta kaffe-sockerlagen över dem under snabb vispning. Vispa allt tills du får en fluffig smörkräm, tar ca 10 minuter, ev. längre med elvisp. När smörkrämen är fluffig så ha i det mjuka smöret i små bitar tills allt är blandat. Smörkrämen kan förvaras i täckt bunke eller skål i kylen, det stelnar dock men kan vispas upp efter ca 40 minuter i rumstemperatur.

      Radera
  7. hej ska försöka mej på denna tårta till min mamma. Undrar om måtten på mockakrämen och ,mockasmörkrämen redan är dubblade eller går det åt 1,2kg smör till en stor tårta??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Diana!

      Recepten är redan dubblerade så du behöver inte öka en gång till.

      Radera
  8. Hej! Jag undrar om receptet till mockakrämen redan är en dubbelsats eller är det en enkel sats? Ska göra den här tårtan i morgon och undrar om jag ska göra en eller två satser mockakräm!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, ledsen för sent svar hoppas det gick bra ändå!
      Recepten är redan dubblerade och behöver alltså inte ökas igen.

      Radera
  9. TACK , för receptet, Har aldrig bakat ngn mockatårta förut , ville överraska min svärson och pröva på, Himelskt god Tack !!!!!!!!! Mvh Carina Johansson

    SvaraRadera
  10. vilket recept på smörkräm slår alla jag tidigare testat!! gjorde både efter receptet och en med choklad i :)

    SvaraRadera
  11. Går den att frysa???

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig testat men det borde gå.

      Radera
    2. Går alldeles utmärkt.

      Radera
  12. Hej.
    Skall kaffesockerlagen vara het, sval eller mittemellan?
    Med vänlig hälsning, Martin

    SvaraRadera
  13. Hej! Jag undrar hur många bitar det blir?
    Mvh Madde

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror så klart på hur stora bitar man tar, men denna räcker till mellan 10 - 15 bitar.

      Radera
  14. Hej! Undrar: Stor tårta: Är det sats i en långpanna som man delar i två bottnar? :-)

    SvaraRadera
  15. Ojoj.men jag tror jag smäller av.min favorittårta.svår å få tag i tycker jag hos kondisarna.nästan ingen som bakar den.synd.

    SvaraRadera
  16. Jag glömde grädden till fyllningen. Måste man börja om med nya ingredienser från början då?

    SvaraRadera
  17. Ser jättegod ut! Jag har aldrig bakat moccatårta men blev sugen på att prova. Jag skulle vilja veta hur lång tid innan kalaset som man lägger mellan tårtan och garnera den. Gör man det en dag innan eller gör man det så nära som möjligt innan servering?

    SvaraRadera
  18. Jättegod tårta! Men min mockakräm som är mellan marängerna börjar läcks vätska efter ett tag, kan det bero på kokat den för lång eller kort tid?

    SvaraRadera
  19. Jättegod tårta! Men min mockakräm som är mellan marängerna börjar läcks vätska efter ett tag, kan det bero på kokat den för lång eller kort tid?

    SvaraRadera