sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 15 januari 2012

Lemon & Licorice cupcakes

PICT0014 PICT0011

Citronmuffins
12 st

3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
rivet skal från 1½ citron + deras saft

Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker o vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret tillsammans med mjölken, låt svalna lite. Under tiden, riv citronerna med ett zest-järn/rivjärn. Samla ihop skalet i en hög på skärbräden, häll på lika mycket strösocker och hacka samman allt med en vass kniv till en puré-liknande konsistens.
Häll i den svala mjölkblandningen. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten. Tillsätt citron-purén + citronsaften.
Ställ 12 formar på en plåt eller i en muffinsplåt och fördela smeten. Grädda muffisen i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna. Om du bakar dom i en muffinsplåt ta ur dom och låt dem svalna på galler eller liknande.


Citronmousse
Räcker till 12 cupcakes eller ett tårtlager

Saft av 3 citroner
1 och 3/4 dl strösocker
2 1/2 dl vatten
3 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Koka upp citronsaft med socker, vaniljsocker o vatten tills sockret har löst sig. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, krama efter 5 minuter ur bladen och vispa ner dem i den varma citronlagen. Häll över citronlagen i en ren bunke och ställ den sedan i iskallt vatten och rör om med jämna mellanrum tills blandningen är helt kall. Vispa grädde och vänd ner citronblandningen. Häll upp i portionsformar eller låta moussen vara kvar i bunken. Låt stå i kylen minst 4 timmar före servering, eller över natten.


PICT0021 PICT0020

Lakritsmousse

100 g Turkisk peppar
3 dl grädde

Lägg godiset i en påse och täck med en handduk, slå med en hammare tills du har gjort pulver av de hårda karamellerna. Värm grädden och lägg i lakritsen, låt de ligga i tills allt nästan smält, smaka av för säkerhets skull. Sila gräddblandningen
ner i en skål och låt stå i kylen över natten. Vispa upp som vanlig grädde, grymt gott!!
Jag färgade min med lite svarta pastafärg, dock inte helt nöjd. Det vore läckert om man fick till moussen riktigt kolsvart.

Spritsning
Något jag länge velat prova är den dubbla spritspåsen jag fått hem från Fika Mera, perfekt att spritsa när du vill ha två smaker/färger. Jag kunde dock inte hålla mig till bara två färger o smaker utan provade istället med tre spritsar: grädde, lakrits och citron. De tre spritspåsarna la jag sedan i en sprits tillsammans med en stjärnformad tyll. Viktigt att se till är att alla är lika långt nere i spritspåsen, annars finns risken att du bara får ut en färg!

PICT0027 PICT0029 PICT0031

Och visst blev det snyggt…!
Klart nöjd med spritsningen även om det inte blev exakt så som jag tänkt mig, men hur ofta blir det det? *ler* Detta kommer jag definitivt pröva på att göra igen, fler färger kanske… Rött o vitt till Alla hjärtans dag? Det är bara fantasin som hindrar mig…

Kram Karin

PICT0045 PICT0035 PICT0036 PICT0054  PICT0038 PICT0055

8 kommentarer:

  1. HEJ,

    om jag bara bodde närmare dig, och kunde gå ngn av bakkurserna...

    Vilka härliga muffins, de måste jag också testa att göra..

    du är otrolig !!

    // elisabeth i Vännäsby

    SvaraRadera
  2. Så läckra! Lakrits och citron är så gott tillsammans. Riktigt tjusigt med frostingen i olika färger på.

    SvaraRadera
  3. Ja det blev riktigt snyggt. Jag gjorde en med turkos och rosa och dem bli oxå riktigt snygga. Du är en av mina favoritbloggare. Så jag har lagt dig i min inspirations-spalt på min cupcake´s blogg och hoppas att det är ok, annars är det bara att titta in och säga till. kram blomman

    http://cupcakeanddreamz.blogspot.com/

    SvaraRadera
  4. Men Gud vilka snygga! :D Mumma!

    SvaraRadera
  5. Hästar vad gott, skulle nog va gott med hallon lakrits ozå

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jessica!
      Jag har provat hallonlakrits till mina cupcakes, men det blir för starkt och för kryddigt. Det blir dock bättre smak av vanilj eller mjöl.
      Kram Karin

      Radera
  6. äntligen någon som kommit på hur man ska göra, vi har bara försökt få ihop två smeter med kombon citron/lakrits detta blir vår nyårs fika tack

    SvaraRadera