sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

lördag 26 november 2011

Bagerskans radio-debut!

374646_10150497607611289_201491826288_10617419_1570891229_n
I tisdags när jag skulle handla i vår lokala Ica-butik var P4 Kalmar på plats för att se vad som händer i vårt lilla samhälle. Då dom stod precis bredvid brevlådan och jag skulle posta några brev kom jag och Peter Bressler att börja prata. Det visade sig att han var en fd. arbetskamrat till min svägerska, världen är bra liten…
Vi kom även in att prata om min blogg som dom läst om i Årsboken om Vissefjärda, något dom gärna ville göra ett inslag om. Gärna sa jag, lite kaxig men stunden efter jag insett vad jag tackat ja till vart jag sjukt nervös… Jag i radio? Ev. live-sändning? Men efter att ha funderat på saken och dessutom provbakat kakorna jag skulle baka i inslaget så kände jag mig lugnare. Det här fixar jag!

Fredag-morgon klockan nio var Peter på plats här hemma och efter lite småsnack spelade vi in inslaget. Det gick otroligt smidigt och vi blev nöjda båda två! Klockan halv elva sändes sen inslaget på radion i programmet Din förmiddag där de bland annat pratade juliga maträtter med bloggerskan Helena (Bara en kaka till) som jag gjorde bröllopstårta till i somras.
Det var med blandade känslor som jag lyssnade på inslaget, aldrig kul att höra sin egna röst. Men trots det är jag riktigt nöjd med inspelningen, även om vissa småsaker kunde ändras… *ler*

Ni kan lyssna på inslaget här!

PICT0001 PICT0002

Vintriga fönsterkakor

100 g smör
100 g strösocker
1 äggula + ev. en till
225g vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk vanilj
1 tsk bakpulver
hårda karameller/klubbor, enfärgade, gärna med smak.

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör, socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt äggulan och vispa tills allt är blandat. Blanda mjöl, salt o bakpulver och häll i smeten, rör ihop, ev ha i en extra äggula om degen känns torr.

Kavla ut degen direkt på ett bakplåtspapper ca 3 mm tjock, tryck ut figurer med pepparkaksformar och skär ut mittendelen där fönstret ska vara. Krossa klubborna med hammare och lägg hälften i varje fönster. Har du hårda karameller behöver de inte krossas utan kan läggas på hela, är fönstret litet bör de dock delas i mindre bitar. Vill du hänga kakorna i granen gör hål för snöret med hjälp av tex ett sugrör!

Ta bort degen kring kakorna och flytta försiktigt över bakplåtspappret till en plåt och baka av i ugnen i ca 7 - 10 minuter. Kolla med jämna mellanrum så att karamellen smält och inte bränns. Karamellen får inte bubbla mycket och kakorna ska knappt få färg, då är dom klara. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt svalna.
När kakorna svalnat ta försiktigt loss dom från bakplåtspappret, karamellen har en tendens att fastna i pappret. Kakorna är nu färdiga att äta eller hängas som juldekorering!

PICT0004 PICT0005 PICT0006 PICT0007 PICT0008 PICT0010 

Klart nöjd med mina färgglada och juliga kakor!

Kram Karin
   PICT0014

2 kommentarer:

  1. 1) vilken SÖT bild!
    2) Vad ROLIGT att höra att du var med i radio! Det här måste jag lyssna på! Om inte annat så för att höra hur du låter ;) Är säker på att det var ett jättebra inslag!
    3) VILKA TUFFA KAKOR! Det där har jag ALDRIG sett förut! WOW :D

    SvaraRadera
  2. Du var jätteduktig i radion, det lät som att du var en riktigt van radiopratare! :-) Och vad kul att vi var med samtidigt! (Jättefin bild på dig, för övrigt!) Många kramar!

    SvaraRadera