sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

tisdag 19 december 2017

Söta pepparkaksstjärnor med smak av hasselnöt och kanel

En brun papperspåse fylld med bruna kakor i form av stjärnor dekorerade med glasyr.

Hur kommer det sig att det blir så här varje år? Att man alltid är ute i sista sekunden med allt? Visserligen fick vi in granen tidigare än i fjol och julstjärnorna hänger i fönstret, men det är ungefär allt. Hade vi inte haft en galet stor julgodis-dag hemma hos svägerskan i helgen så hade vi nog missat julgodiset helt i år. Jag förstår inte hur vanliga arbetande människor får ihop allt? För inte kan det bara vara vi i vår familj som ligger knasigt mycket efter? När ska man hinna julpyssla, köpa julklappar, laga mat, städa, slå in julklappar när det känns som att det enda man göra är arbetar och sover? Timmarna där emellan är ynkligt få och dom går med en rasande fart. Nästa år får jag se till att antingen klona mig, ta ledigt hela december eller helt enkelt börja med julpysslet i maj!

Kram Karin

Små stjärnor av deg på bakpappersbeklädd plåt. Utkavlad deg där några kakor är uttryckta med stjärnformad pepparkaksform.

Stjärnformade mördegskakor med smak av pepparkaka, hasselnöt & kanel

200g smör
3 dl vetemjöl
1 dl hasselnötter
1,5 dl ljust muscovadosocker
2 tsk pepparkakskrydda
2 tsk kanel

Sätt på ugnen på 175 grader. Skär smöret i mindre bitar. Mal hasselnötterna.
Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör snabbt ihop till en jämn deg. Mjöla bordet lätt och kavla ut degen ca 0,5 cm tjock och tryck ut stjärnor eller annan valfri form. Lägg kakorna på bakpappersbeklädd plåt.
Baka av mitt i ugnen i ca 8 – 12 minuter beroende på hur stora kakorna är, de ska få fin gyllenbrun färg.

Tips – om du vill kan du byta ut muscovadosockret mot vanligt strösocker.
Tips – har du ingen kvarn att mala nötterna med kan du antingen grovhacka dom eller använda hasselnötsmjöl.
Tips – har du ingen matberedare kan arbeta ihop degen snabbt för hand, men knåda inte för länge.

Närbild på en stjärnformad kaka redo för ugnen.

Glasyr
4 dl florsocker
2 msk vatten
5 droppar citron eller ättika

Blanda florsocker, vatten och citron/ättika till en jämn smet. Känns glasyren för rinnande tillsätt en matsked florsocker, alternativt för trögflytande/tjock så tillsätt en tsk vatten.
Bred ut eller sprita på de avsvalnade kakorna, låt stå en stund. För snabbare resultat ställ i kylen så stelnar glasyren snabbare.

Tips – för ett mer glittrigare resultat så doppa de glaserade kakorna i strösocker, obs  detta innan glasyren stelnat!
Närbild på dekorerad kaka med glasyr doppad i strösocker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar