sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

torsdag 2 juli 2015

Cowboys & indianer


FullSizeRenderI lördags var vi bjudna på vuxenkalas hos svägerskan, makens lillasyster Johanna som lagom till sommarvärmen tog chansen att fira sin 30-års dag. Egentligen fyller hon i januari, men det är ju roligare med fest så här på sommaren!  Då det var kalas för oss vuxna och alla våra barnvakter var med på själva kalaset så fick alla barnen vara i huset medans vi vuxna huserade ute på logen. Ett perfekt ställe när temat var Cowboys. Alla var utklädda med allt från cowboyhattar till stövlar, hölster och till o med oljerock! Med fanns även en indian, själv var jag utklädd till hillbillie, tur nog inget som fastnade på bild...
Istället för present så stod jag för efterrätten, det blev pannacotta med smak av vanilj och med ett täckte av fläderblomsgelé, dekorerat med färska jordgubbar. Både enkelt att göra för många och så klart gott att äta!

Pannacotta för 45 personer
Ca 1,2 dl per glas
5 liter grädde
4,5 dl socker
0,5 msk vaniljpulver
20 gelatinblad
45 engångsglas

Koka upp grädde, socker o vaniljpulver, låt svalna något. Lägger du i gelatinbladen direkt riskerar de att dö och pannacottan stelnar aldrig. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i en stor skål, låt vila i ca 10 minuter. När gräddblandningen svalnat något så rör i de smälta gelatinbladen. Häll upp blandningen i 45 engångsglas och låt stå i kylen i minst 2 – 3 timmar

Flädergelé
Mycket gelé - ca 0,5 dl per glas
ca 2,5 liter lagom utspädd flädersaft (ju starkare saft desto tydligare flädersmak på gelen)
25 gelatinblad (man beräknar ett blad per dl vätska)

Lite lagom - ca 0,3 dl per glas
ca 13,5 liter lagom utspädd flädersaft (ju starkare saft desto tydligare flädersmak på gelen)
14 gelatinblad (man beräknar ett blad per dl vätska)

Värm saften och lägg i gelatinbladen, låt inte saften bli för varm. Läs ovan. Låt svalna, ju kallare desto tjockare blir gelén.

När pannacottan är kall så häll försiktigt på gelen med sked. Är pannacottan och/eller gelen för varm finns risken att pannacottan löses upp och ser inte så rolig ut. Dekorera med jordgubbar eller annan god frukt, lägg gärna till ett grönt blad, tex citronmeliss eller basilika.


IMG_0406IMG_0401IMG_0414

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar