sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 12 april 2015

Internationella lakritsdagen 12 april


DSC081173DSC081042DSC081072

Att utmärka bakverk och matprodukter har blivit mer och mer vanligt här i Sverige. Vi firar allt från kanelbullens dag till ostkakans dag mm. En rolig och annorlunda tradition som växer sig starkare för varje år. Och för andra året i rad firas idag den Internationell Lakritsdagen i Sverige. Denna härliga sötsak som man antingen älskar eller hatar, själv är jag svag för riktigt salt lakrits… Mums! Varför inte baka något med lakrits för att fira denna festliga dag?

Lakrits-kladdkaka
150 g smör
3 ägg
1,5 dl mörkt muscovado-socker
1 dl socker
3 dl mjöl
1 dl kakao
3 msk lakrits-sirap eller 2-3 tsk lakritspulver, ev mer eller mindre efter smak.
1 krm salt

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Rör ihop ägg och socker, blanda ner det smälta smöret. Blanda kakao, mjöl o salt i en skål, och häll ner i smeten. Smaksätt sist smeten med lakrits-sirapen/pulvret. Ta en matsked/tesked i taget tills du fått fram lagom stark lakrits-smak. Jag gillade 3 matskedar, men smaken är olika. Jag har dock inte testat med pulvret så det får ni testa er fram med en tesked i taget!
Häll smeten i en springform och baka kladdkakan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Lossa kakan från formen och låt den svalna. Njut med glass eller varför inte grädde smaksatt med citron, hallon eller lakrits.

Kladdkakan blev minst sagt, grymt god! Perfekt till en lakritsälskande hårdrockare!

Kram Karin

 DSC081152DSC081162DSC081082

2 kommentarer:

  1. Lakritsfabrikens sirap på glass! MUMS!! Kollar in din kaka nu...! : )

    SvaraRadera
  2. Lakritsdagen har jag helt missat, jag som älskar choklad ;-) Kakan ser smaskens ut!

    SvaraRadera