sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

torsdag 2 april 2015

Ljuvlig skaldjurscheesecake


  Canon 2015-02-10 025

Denna ljuvliga skapelse är alla skaldjurs & cheesecake-älskares dröm, underbart god och perfekt nu till påskbuffen. Och självklart superenkel att göra. Den kräver dock några timmar i kylen för att stadga sig men den går snabbt att fixa på morgonen och kan stå och gosa till sig i kylen under dan för att avnjutas på kvällen. Ingen ugn eller spis krävs mer än en mikro/vattenkokare och gärna en mixer/matberedare om man har, det går utan oxå.

Testa! Lovar att ni inte blir besvikna…!

Skaldjurscheesecake
10 – 15 portioner beroende på hur stora bitar man tar

200 g kavring, halva paketet
80 g mjukt smör

Kör kavringen till smulor i en matberedare eller finhacka för hand. Blanda i det mjuka smöret till en jämn massa.  Ta springform eller annan form med löstagbara kanter och tryck ut brödmassan så den täcker hela botten. Ställ i kylen för att stelna.

Finhackad dill, 2 knippen eller en burk
2 burkar skalade räkor
1 burk kräftstjärtar
200 g lax (gravad eller rökt)
2-3 msk pepparrot (färsk eller på tub)

Finhacka dillen, grovhacka skaldjur och skär laxen i mindre bitar, lägg allt i en skål och ställ åt sidan.

400 g rumsvarm Philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
Saft från en citron
Salt o peppar
1 dl hett vatten
3 gelatinblad i kallt vatten

Blanda Philadelphiaost, crème fraiche, majonnäs, saft från en citron, salt och peppar till en jämn smet. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, värm under tiden 1 dl vatten. Det ska inte vara kokhett men ändå ganska varmt. När bladen mjuknat så lägg dom i det varma vattnet där de smälter, rör om. Häll i lite gelé i ost-röran under omröring, det kommer se ut som att allt skurit sig, men det löser sig, bara fortsätt att vispa. Fortsätt så tills all gelé är nervispad. Vänd i allt i skaldjurs-skålen och blanda väl, smaka av men tänk på att smakerna kommer växa under tiden den står i kylen. Min smet smakade inte mycket men vid servering hade alla smaker växt fram!
Häll ost- och skaldjurssmeten över brödmassan i springformen och ställ i kylen i minst 4 timmar.

Dekorera med löjrom, citronskivor, majonnäs eller crème fraiche, laxskivor… Ja det är bara fantasin som stoppar dig.

Canon 2015-02-10 020Canon 2015-02-10 029Canon 2015-02-10 019Canon 2015-02-10 014

Inför påskhelgen ska jag testa en ny påskdrink som görs på hela ägg, citron, socker och gin. Det ni…!

Tills dess önskar jag er en glad påsk!

Kram Karin

Canon 2015-02-10 023

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar