sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

tisdag 16 december 2014

Semolinakaka med honung och apelsinsmakEfter prisutdelningen tidigare i höstas så kom två kvinnor fram till mig och pratade om honung.Dom jobbar med kommunikation kring svensk honung för Svenska Bin – en gemensam plattform för Sveriges biodlare, och undrade om jag var intresserad av att samarbeta med dom. Och för några veckor sedan fick jag en förfrågan om att hitta på ett gott recept med just honung. Här är mitt förslag – en efterrätt med riktigt god smak av apelsin och honung som påminner om min mammas marmelad som hon kokade varje vinter.

Semolinakaka med honung och apelsinsmak
En riktigt saftig kaka med god smak av apelsin och honung. Rekommenderas varmt som efterrätt till jul!

3 dl pressad apelsinsaft (ca 4 apelsiner)
2 msk rivet apelsinskal
1 dl olivolja
4,25 dl honung
4 st äggvitor
4 st äggulor
5 dl semolina eller mannagryn
0,5 tsk bakpulver
1,5 dl vetemjöl

Blanda mjöl, bakpulver och semolina/mannagryn i en skål. Lägg äggulor, olivolja, 1.75 dl honung och 1.25 dl apelsinsaft samt 1 msk rivet apelsinskal i en annan skål och vispa väl. Vänd ner mjölet i äggblandningen.
Lägg äggvitorna i en skål och vispa till skum med mjuka toppar. Vänd ner äggvitorna i smeten och häll i smord 20 cm fyrkantig kakform. Grädda i 175 grader ca 35 minuter eller tills kakan är färdiggräddad (använd provsticka). Vid mindre form går tiden självklart fortare, mina små formar blev klara efter ca 10-15 minuter.
Gör i ordning sockerlagen under tiden kakan är i ugnen. Lägg 2.5 dl honung, 1.75 dl pressad apelsin och 1 msk rivet apelsinskal i en kastrull på svag värme och rör runt tills honungen har smält. Låt sjuda 2 minuter. Häll hälften av sockerlagen över kakan i sin form när den är färdigbakad. Låt stå i kylen till serveringen. Skär kakan i tårtbitar och skeda över resten av sockerlagen. Servera med vispgrädde eller vaniljglass.

   Canon 28-11 134

Gillar ni apelsin kommer ni älska denna efterrätt. Otroligt saftig och delikat!

Kram Karin

Canon 28-11 165Canon 28-11 177Canon 28-11 173Canon 28-11 178

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar