sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

lördag 25 oktober 2014

Snurrigt värre


IMG_0542

Igår var det Internationella FN-dagen vilket innebär att skolan engagerar barnen till att samla in pengar. Bland annat så krattar de stora barnen i trädgårdar medan de yngre står utanför affären och säljer hembakat. Självklart vill jag som förälder bidra och gjorde dessa härligt färgglada kakor som jag sett i olika bloggar. En riktigt rolig och härligt barnslig kaka!

Snurriga kakor

250 g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
7,5 dl mjöl

Sätt på ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt vaniljsocker och ägg. Blanda i mjölet till en smulig deg. Dela upp degen i lika många antal färger som du vill ha. Jag la varje degklump i varsin skål. Tillsätt lite pastafärg + en gnutta vatten till respektive deg och blanda ihop tills degen är smidig och har en jämn färg. Det funkar även med hushållsfärg och då behövs inget extra vatten. Färgerna blir dock inte lika klara som med pastafärg.

Låt degarna vila lite i varsin plastpåse. De klarar sig ett bra tag i kylen men då blir degen hård och svår att kavla, arbeta den mjuk först.

Kavla ut en deg i taget på ett mjölat bord – ju tunnare desto fler lager i kakan. Borsta bort det mesta av mjölet. Pensla ovansidan med liten vatten så att nästa lager deg fäster när du rullar ihop allt. När alla degarna är kavlade och ihop lagda är det dags att rulla ihop allt till en rulle. Var inte orolig om den yttre degen spricker lite, det ordnar sig senare. Se dock till att kavla rullen så tätt som möjligt så att lagrena sitter ihop.

Rulla in korven i plastfolie och rulla lite extra så att den blir fast, i och med detta försvinner sprickorna. Låt korven ligga minst 30 min i kylen. så att den blir riktigt kall. Skär sedan tunna skivor, ca 0,5 cm och lägg på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Baka av i ca 8 minuter, kakorna är klara när du kan putta på dom. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt kakorna svalna.


IMG_0516IMG_0520IMG_0523IMG_0526 
 
IMG_0529 

Jag önskar er alla en härlig helg!

Kram Karin

IMG_0540   

1 kommentar: