sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 25 mars 2013

Söta små kycklingar…


IMG_2149

Häromdagen när jag skulle baka fick jag en överraskning när jag öppnade ägg-paketet,
det var fullt med små söta gula kycklingar…


Så fort jag såg dessa kakor hos Diamonds for Dessert så var det en självklarhet att göra dessa under min påsk-tema vecka! För finns det något mer påskigt än kycklingar…?

Kycklingkakor
Ca 20 st beroende på storlek

200 g rumsvarmt smör
1,2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
4,8 dl mjöl
1 apelsin

3 dl kokos
rivet skal från en apelsin
gul pastafärg
2 – 3 tsk ren alkohol

Börja med att färga kokosen. Blanda ut lite gul pastafärg med ren alkohol typ brännvin eller liknande. Se till att färgen löst upp sig och häll en tsk i taget över kokosen. Blanda runt till att all kokos är färgad, ha i mer färg till önskad effekt, ca 2 – 3 tsk brukar räcka. Alkoholen hjälper till att spä ut färgen men dunstar fort så att  kokosen blir torr fort. Borde även fungera med hushållsfärg alternativt blanda ut pastafärgen med vatten, kokosen kan dock bli lite kladdigare. Gör den då dagen innan så att den hinner torka till sig…!

IMG_2112IMG_2114 IMG_2115

Sätt på ugnen på 175 grader.
Vispa smör och florsocker vitt och pösigt. Blanda ner vaniljsocker och mjöl. Kläm ur saften av en halv apelsin och häll i smeten. Dela degen i 20 lika stora bitar. Dela alla bitar i två delar, en 2/3 och en 1/3. Rulla en boll av den stora delen – kroppen. Gör en grop i mitten där huvudet ska sitta. Rulla den mindre delen – huvudet och sätt på kroppen. Gör så med all deg.
Ställ kycklingarna i frysen, minst 30 minuter så att det stelnar ordentligt.

Låt kycklingarna stå framme ca 10 minuter. Ta under tiden fram en skål och häll i en äggvita (fungerar även med vatten). Ta även fram svarta nonpareille (små runda pärlor) eller färga pärlsocker svart. Jag har använt kanderade solrosfrön till näbbar men man kan även dekorera kycklingarna med färgad choklad eller marsipan efter bakning.

Doppa en kyckling i taget i äggvita och sedan i den gula kokosen, se till att allt på kycklingen täcks. Fortsätt så tills alla är täckta. Sätt dit ögon och ev näbbar och baka sedan av i nedre delen av ugnen i ca 8 – 10 minuter tills de har fått lite färg.

Det är viktigt att huvudet sitter i mitten på kroppen annars så åker huvudet på sniskan i ugnen, det ger dock kycklingen lite mer liv och personlighet.


IMG_2120 IMG_2121
IMG_2119

Här kommer en drös med bilder på alla söta små kycklingar, knappt man kan tro att de är kakor…

IMG_2162IMG_2144 - KopiaIMG_2151 - Kopia IMG_2152 - KopiaIMG_2153IMG_2154IMG_2156 IMG_2160IMG_2163IMG_2164IMG_2167IMG_2168

Till slut fick jag tag på alla gula ulliga busfrön och satte tillbaka dom i äggkartongen. Jag kan ju inte ha en massa kycklingar springandes runt när jag ska baka…

Imorgon kommer ett nytt påskigt bakverk, vi ses då!

Kram Karin

6 kommentarer:

  1. Det var de sötaste påskkakor vi någonsin sett!
    Vi ttitar in i morgon också innan vi planerar vårt påskbak!
    Melody med matte

    SvaraRadera
  2. Vilka söta. Och jag som har mandelmassa hemma. Kanske skall ta och göra några kycklingar till påskbordet.

    SvaraRadera
  3. Gud så söta kycklingar, de ska jag testa mej på att göra imorrn. Jag är dock inte så förtjusti apelsin, kan jag använda nåt annat? citron? eller blir det för surt? kan jag utestluta det helt? jag har läst receptet men jag hittar inte vart skalet från apelsinen ska ner. eller är jag blind?

    SvaraRadera
  4. Men så himla söta! Förhoppningsvis lika goda.

    SvaraRadera
  5. Jag gjorde dessa som påskkaniner med flagad mandel som öron och vit kokos till päls. Blev gudomligt söta. Ska försöka få upp en bild nånstans så du får se dem!
    /Trollmamma

    SvaraRadera