sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 17 mars 2013

Spring is here…!


PICT0700

För någon månad sen så firade Petronella sin 50 års dag med stort kalas och tårta så klart! Jag fick helt fria händer vilket kan låta som en dröm men vilket inte alltid gör saken lättare. Vi kom dock fram till temat vår och pastell så jag gjorde vackra vårlika blommor som precis slagit ut i blom. Blommorna är jätte-enkla att göra och blir så söta!

Sockerblommor
Du behöver:
- marsipan/sugarpaste/mmf
- äggvita eller ätbart klister
- strösocker, färgat eller vitt

Rulla bollar i valfri storlek, ju större desto större blomma…
Doppa dom i äggvita eller ätbart klister, se till att hela bollen blir blöt. Skaka försiktigt av dom så att överflödig vätska rinner av och låt som sen rulla runt i sockret. Låt bollarna torka någon timme på bakplåtspapper i rumstemperatur sen är dom reda för att dekoreras med marsipan/sugarpaste/mmf.

Antingen kan du använda dom som dom är eller klä in dom i marsipan/sugarpaste/mmf. Kavla ut degen ganska tunt ca 2 – 3 mm tjockt och tryck ut små rundlar, dom bör vara lika stora som bollen. Har du verktyget ‘dogbone’ kan du trycka till dom till små skålar annars går det lika bra ändå. Pensla lite vatten på första ‘bladet’ och sätt på sidan, tryck till ena sidan av bladet och låt andra sidan vara öppet, där flikar du in nästa blad så att dom sitter omlott. Fortsätt så runt bollen, det går år 4 – 5 blad ungefär. Vill du kan du sätta flera lager blad på varandra för att få till en större blomma…!

PICT0698 PICT0699

Då det blev 4 relativt identiska tårtor men då de innehöll med olika fyllning så gjorde jag en kant på alla där jag skrev vad de innehöll, då gick det liksom inte att ta fel… *ler*
Två innehöll chokladbottnar, chokladmousse & hallonkompott. och de andra två innehöll ljusa bottnar, vit chokladmousse och hallonkompott. Fodrade med smörkräm och täckta o dekorerade i marsipan.

PICT0702

Maken blev lite besviken när han fick se tårtorna för första gången.
- “Men, det skulle ju vara pastell…!”
- “Ja det är det…”
- “Men pastell är ju starka färger!”
- “Nej vännen, ljusa färger…”

Och efter lite undersökning bland vänner så verkar detta fenomen vanligt hos män,
att tro att pastell är starka färger… *ler*

Nog snackat, här kommer mer bilder på tårtorna…

PICT0704 PICT0708PICT0711 PICT0712PICT0707

Stort grattis i efterskott Petronella, må du leva i 50 år till!

Kram Karin

3 kommentarer: