sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

tisdag 5 mars 2013

Banan & kolakaka


PICT0575

I måndags började jag praktisera på mitt nya jobb på Emmagården i Emmaboda för att sedan i april påbörja ett mammavikariat i ett år. Det är tidiga mornar och hårt jobb, fötter och axlar lider redan. Men trots det så är det ett roligt jobb där jag får lära mig hur det är att driva ett bageri! Med detta sagt så kommer jag inte orkar att blogga så mycket som jag skulle önska, tidiga mornar tar död på det mesta. Men jag lovar att blogga så ofta jag kan och orkar, och så självklart om jobbet och nej, jag kommer inte att sluta baka här hemma fastän jag står med deg upp till knäna på jobbet. *ler*

Denna delikata kaka har fått vänta länge nog nu i datorn och nu äntligen är det dags att visa upp den! En saftig banankaka dränkt i söt kaffekolasås. Mums filibabba!

Jag använde en vacker gjutna bakform som jag för några år sedan fick från Cheryl Lindblad , den sväljer dock en hel del och trots att jag dubblade receptet så fylldes den ändå inte.
Dessvärre kommer jag tyvärr inte ihåg var jag fann inspirationen till denna goda kaka, men jag har mixtrat en del med receptet så det är långt ifrån originalet ändå.

Banankaka
Enkel sats

80 g smör
1 dl socker
½ dl farinsocker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 ägg
2 bananer
½ dl Coca cola

Vispa smör och socker vitt o pösigt. Blanda mjöl, bikarbonat & bakpulver. Blanda i ägget i smöret och sedan mjölblandningen. Mosa bananerna, blanda med colan och ner i smeten. Smöra & bröa en form och fyll med smet. Baka av i ca 40 minuter i 175 grader. Kakan är färdig när stickan inte är kladdig av smet.
Stjälp kakan ur formen och låt vila under en handduk tills kolasåsen är klar.

PICT0577 PICT0579PICT0585

När kakan svalnat något är det dags att ringla över den goda kolasåsen!

Kolasås

2 dl grädde
2 dl farinsocker
2 dl sirap
2-3 msk starkt kaffe
1 msk smör


Blanda allt utom smör i en kastrull och låt småkoka tills det tjocknar, ca 10 – 15 minuter. När såsen är lagom tjock så lägg i klicken med smör och rör om.

Ställ kakan på ett serveringsfat eller liknande, när kolan väl är på är den svår att flytta. Häll rikligt med kolasås över kakan. Vill du att kolasåsen ska ligga kvar på toppen av kakan så låt den såsen svalna i kylen en stund innan du häller den över kakan.

Det gula tårtfatet kommer från La Shelf, en underbar butik med massor av härligt färgglada produkter!

Nej, dags att nana kudden. Imorgon ringer väckarklockan 04:45 och jag behöver min sömn för att orka med en lång dag med bullar, bröd & tårtor!

Många kramar till er alla!

Karin


PICT0597PICT0602PICT0587

4 kommentarer:

  1. Ojojoj, det här är nästan för bra för att va sant! Kaffe? Check! Kola? Check! Banan? Check? Choklad? Nope! Totalt underbart. Det är nästan alltid kakao på nåt vis i alla recept som verkar riktigt smarriga, men här saknas den. Och det ger mig chansen att få testa! Allergi mot just kakao är inte praktiskt nånstans.
    Stor chans att jag kommer testa den här kakan inom kort.

    SvaraRadera
  2. Använder mig av Tiggers perfekta ord; Definejtivt...

    Denna kaka är definejtivt inte för diabetiker! :D
    En perfekt kaka att baka och ha med sig till torsdagsfikat på jobbet!
    Skall bakas!//annika-Ankmor FL

    SvaraRadera
  3. Hej! Jag har gett dig ett bloggutmärkelse på min blogg; http://matildas-kafferep.blogspot.fi/2013/03/bloggutmarkelse.html

    SvaraRadera
  4. Hej! Jag har gett dig en utmärkelse på min blogg :)

    SvaraRadera