sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 6 december 2015

Pepparkaksgubbar


ANDRA ADVENT. SÖTA SMÅ PEPPARKAKSGUBBAR.
VI KOMMA, VI KOMMA, FRÅN PEPPARKAKELAND.
MÖRDEGSKAKOR MED PEPPARKAKSKRYDDA.


Tiden går fort och det är redan andra advent, bara två veckor kvar till julafton! Jag ligger som vanligt efter, har inte hunnit baka lussebullar eller köpt en enda julklapp. Men jag är lugn, jag har ju hunnit alla andra jular så jag hinner nog med detta året med. Här nedan kommer ett superenkel och snabb genväg till pepparkakor om man som jag inte orkar göra en bautasats med pepparkaksdeg som jag ändå får baka ut själv. Ungarna tycker det i kul i ungefär 7,5 minut, sen lockar något annat. Och kvar står jag med den stora degen… Nej, detta är ett enkelt och lagom enkelt recept som ger en lagom stor sats deg och minst lika goda pepparkakor. Testa vettja!

Detta snabba och enkla recept på pepparkaksliknande deg som ger minst lika goda pepparkakor, du behöver inte heller låta degen vila över natten utan här kan du mer eller mindre sätta igång och baka på en gång! En annan fördel är att det blir en lagom stor deg, så om du inte orkar att stå i bakar i timmar så kör på detta receptet. Jag har utgått från ett enkelt mördegsrecept och sedan lagt till lite godsaker som sirap och pepparkakskrydda. Superenkelt!

Pepparkaksgubbar

200 g smör
1 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3-4 tsk pepparkakskrydda
4,5 dl vetemjöl

Blanda ihop degen och låt den vila en stund i kylen. Kavla ut, ca 4 mm tjockt. tryck ut valfria gubbar med armar och låg på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Gör ett snitt längs med armen, in mot armhålan så att armarna blir längre. Lägg en mandel på bröstet och armarna om den som att figuren håller i den. Gör detaljer som ögon, näsa och mun m.m. Baka av i ca 8 – 10 minuter tills gyllenbruna. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt svalna på slät yta.

Vill du kan fortsätta dekorera dina figurer med färgad kristyr…



Blev dom inte söta? Små pepparkaksgubbar eller varför inte små tomtenissar som alla bär på varsin mandel,
kanske är de på väg till ett av julens alla glöggpartyn? Eller kanske för att göra egen mandelmassa?

Önskar er alla en mysig andra advent!

Kram Karin

    3 dec 014

tisdag 1 december 2015

Somrig cheesecake


SOMMARLÄNGTAN. INGEN SNÖ. SOMRIG CHEESECAKE.
NYPLOCKADE HALLON & SOMMARVARMA JORDGUBBAR.
ENKELT OCH GOTT.


Så här i mellanlandet mellan höst och vinter kan jag ibland längta tillbaka till sommaren. Nyplockade hallon och sommarvarma jordgubbar… Med denna enkla och så klart lika goda cheesecake så får du en härlig smak av sommaren. Men självklart går den att göra julig genom att smaksätta botten och/eller fyllning med juliga smaker!

Somrig cheesecake

Botten
40 g smör
70 g digestivekex

Fyllning
200 g naturell färskost
Psst! Arla har nyligen kommit ut med egen färskost som funkar precis lika bra som Philadelphia, om inte bättre. Dessutom så innehåller den inga konstigheter utan bara grädde, skummjölk, salt, syrningskultur.
130 g socker
2 g vaniljsocker (knappt 1⁄2 tsk)
150 g vispgrädde (ca 1,5 dl)
Om du vill ha juligare smaksätt med pepparkakskrydda eller saffran…

Pynt
Färska bär eller frukter i säsong

Gör så här
Smält smöret i en kastrull. Mixa kexen fint. Blanda smör, kanel och kexsmulor och tryck ut i
botten på små runda ringformar som är fodrade med plastfilm, t.ex. klippta resmor av oh-papper.

Vispa färskost, socker och vaniljsocker till en fluffig konsistens. Vispa grädden mellanhård och vänd försiktigt ner den i färskostsmeten. Fyll bakformen med cheesecakemassan och ställ i kyl i ca 20 min.

Tryck försiktigt ut cheesecaken ur formarna och dra av plastfilmen. Dekorera med färska bär eller frukt.

Canon juli 347Canon juli 351

De ringar jag använt kallas för bakelseringar och finns i olika storlekar, höjd och diameter. Dessa finns att köpa hos Bakers som numera vänder sig till oss privatpersoner. De är enkla att använda och rengöra.
Du kan göra cheesecake, baka tårtbotten, använda som utstickare, göra glass… Bara fantasin som stoppar dig, användningsområdena är minst sagt många!

Direktlänk:
http://bakers.se/catalog/groups/bakelseringar