sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 6 december 2015

Pepparkaksgubbar


ANDRA ADVENT. SÖTA SMÅ PEPPARKAKSGUBBAR.
VI KOMMA, VI KOMMA, FRÅN PEPPARKAKELAND.
MÖRDEGSKAKOR MED PEPPARKAKSKRYDDA.


Tiden går fort och det är redan andra advent, bara två veckor kvar till julafton! Jag ligger som vanligt efter, har inte hunnit baka lussebullar eller köpt en enda julklapp. Men jag är lugn, jag har ju hunnit alla andra jular så jag hinner nog med detta året med. Här nedan kommer ett superenkel och snabb genväg till pepparkakor om man som jag inte orkar göra en bautasats med pepparkaksdeg som jag ändå får baka ut själv. Ungarna tycker det i kul i ungefär 7,5 minut, sen lockar något annat. Och kvar står jag med den stora degen… Nej, detta är ett enkelt och lagom enkelt recept som ger en lagom stor sats deg och minst lika goda pepparkakor. Testa vettja!

Detta snabba och enkla recept på pepparkaksliknande deg som ger minst lika goda pepparkakor, du behöver inte heller låta degen vila över natten utan här kan du mer eller mindre sätta igång och baka på en gång! En annan fördel är att det blir en lagom stor deg, så om du inte orkar att stå i bakar i timmar så kör på detta receptet. Jag har utgått från ett enkelt mördegsrecept och sedan lagt till lite godsaker som sirap och pepparkakskrydda. Superenkelt!

Pepparkaksgubbar

200 g smör
1 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3-4 tsk pepparkakskrydda
4,5 dl vetemjöl

Blanda ihop degen och låt den vila en stund i kylen. Kavla ut, ca 4 mm tjockt. tryck ut valfria gubbar med armar och låg på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Gör ett snitt längs med armen, in mot armhålan så att armarna blir längre. Lägg en mandel på bröstet och armarna om den som att figuren håller i den. Gör detaljer som ögon, näsa och mun m.m. Baka av i ca 8 – 10 minuter tills gyllenbruna. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt svalna på slät yta.

Vill du kan fortsätta dekorera dina figurer med färgad kristyr…Blev dom inte söta? Små pepparkaksgubbar eller varför inte små tomtenissar som alla bär på varsin mandel,
kanske är de på väg till ett av julens alla glöggpartyn? Eller kanske för att göra egen mandelmassa?

Önskar er alla en mysig andra advent!

Kram Karin

  3 dec 014

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Vart kommer tomtenias-formarna ifrån? Så söta :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr kommer jag inte ihåg var jag köpt dom. :-(

   Radera