sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

onsdag 9 december 2015

Pepparmint cheesecake

3 dec 022 

…eller egentligen är det en parfait, iallafall om man läser originalreceptet, men man kan lika gärna kalla den för en kall cheesecake som stått i frysen och sedan tinat. Riktigt vad som är skillnaden vet jag inte, men cheesecake brukar innehålla färskost och det gör ju denna. Så jag döper om den till cheesecake! Egentligen hänger det väl på hur länge man låter den tina, halvtinad – parfait, heltinad – cheesecake. Eller vad tycker ni?

Jag har gjort lite småjusteringar och ändrat om receptet till mitt egna, om man nu kan säga så om recept i dagens samhälle. Omöjligt att avgöra vem som var först med ett visst bakverk. Är det gott så ska man dela med sig tycker jag!

3 dec 027

Här kommer receptet på denna godsak som i receptet kallas för kakan…

Polkagris parfait cheesecake
Kan göras gluten & laktosfri

Botten
200 g Marianne-kex (glutenfria & laktosfria chokladkex)

Fyllning
6 dl vispgrädde (laktosfri)
300 g naturell färskost (tyvärr hittade jag bara laktosfri Philadelphiaost)
1,5 dl florsocker
saft från en citron
20 st krossade Marianne-karameller
2 dl hallonsylt
10 – 15 krossade maränger (hemmagjorda om dom ska vara garanterat laktosfria)

Garnering
10 – 15 maränger
Färska hallon

Hacka eller slå med hammare kexen till småbitar. Klä en springform ca 18-20 i diameter,  med bakplåtspapper runt om kantens insida, detta för att kakan ska lossna från formen. Lägg kakbitarna på botten.
Vispa grädden lagom fast. Blanda färskost, florsocker, citronsaft och krossad Marianne - enklast är att krossa dom med en hammare. Lägg karamellerna i en påse, täck med en handduk och slå till smulor. Vänd ner den vispade grädden i blandningen.

Häll i hälften av fyllningen på kexbotten. Klutta ut hallonsylten, gärna blanda in den i fyllningen. Sprid även ut de krossade marängerna och häll sedan på resten av fyllningen. Om du vill så strö över ett gäng krossade maränger på toppen. Ställ sedan kakan i frysen, allra helst i ett dygn eller 12 timmar. Ta ut kakan i rumstemperatur en stund och lösgör den försiktigt från kanterna med en kniv. Jag lät min stå och tina några timmar i kylen och sedan till sist en stund i rumstemperatur, men smaken är som baken.

Dekorera med hallon och maränger. Sen är det bara att njuta…!

Kram Karin 

3 dec 0313 dec 0323 dec 021

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar