sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

lördag 7 oktober 2017

Små munsbitar med smak av jordnöt, kaffe & choklad

fa

Om du gillar jordnötssmör, krämig chokladganache och smaken av kaffe och salt kommer du älska dessa små godsaker. Jag lovar! Enkla att göra och kräver bara nån timme i kylen. Du kommer inte bli besviken!

fat

Jordnötsbotten
200g digestivekex, ca 13 – 15 st
100 g mjukt smör
250 g jordnötssmör, ca 1,5 dl
50 g florsocker, knappt 1 dl

Kör digestivekexen i en mixer eller slå sönder dom för hand till ett fint pulver. Blanda ihop smör, jordnötssmör och florsocker till en jämn smet. Rör ihop smeten med de finkrossade digestivekexen till en välblandad deg. Bred ut smeten i en bakplåtspappersbeklädd form i storlek 15 * 25 cm. Låt stå i kylen tills bottnen stelnat och känns hård.

Kaffesmakande ganache
200 g grädde, ca 2 dl
15 g nescafe, ca 2 – 3 msk
50 g honung, ca 3 msk
90 g smör
500 g choklad, hälften mjölkchoklad o mörk choklad

Hacka chokladen och lägg i en bunke. Blanda allt annat i en kastrull och låt koka upp. Häll den kokande gräddblandningen över chokladen och rör tills all choklad smält. Häll chokladsmeten över jordnötsbotten och låt stå i kylen tills det stelnat.

Montering
200 g choklad
40 g smör eller kokosfett
Havssalt
Ta ut kakan ur formen och skär lagom stora bitar, ca 2 * 4 cm. Smält chokladen och smör/kokosfett i ett vattenbad eller i mikron, se till att det inte bränns. Doppa försiktigt varje kakbit och lägg på bakplåtspapper. Strö lite havssalt över varje chokladbit innan chokladen stelnat. Förvara munsbitarna i kylen, risken finns att de kommer gå åt ganska fort.

Söta kramar Karin

jor

2 kommentarer:

  1. Osötat eller sötat jordnötssmör?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sötad men det går lika bra med osötad om man vill dra ner på sockret.
      / Karin

      Radera