sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

onsdag 30 november 2016

Söta lussebullar med knaprig nötfyllning




I helgen var det första advent och jag var så klart sugen på att baka lussebullar för att fira att snart är julen här. Jag har länge saknat en bra degmaskin och blev överlycklig när jag hittade min mormors gamla köksmaskin som varit undangömd. Den var alldeles perfekt till att knåda denna gyllene deg!
Dock hade jag inte samma tur med russinen. Jäst kom jag allt ihåg att köpa men inte russin. Dessa russin…! Men då jag kom att tänka på en nötfyllning som min mormor brukade fylla sin vetedeg med och rörde ihop en egen grymt god fyllning.

 

Lussebullar
ca 20-30 beroende på storlek

50 g röd jäst, 1 paket
4 dl mjölk
2 dl grädde
1.5 g Saffran, 3 paket
1 dl socker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
150 g smör
12-15 dl vetemjöl

Värm mjölk & grädde ljummet, smula jästen i en degbunke och häll på mjölkblandningen. Rör tills all jäst är upplöst. Tillsätt saffran, gärna utrört i 2 tsk socker o 2 tsk ren alkohol, socker, ägg vaniljsocker, salt och smör. Blanda till sist i mjölet, använd inte allt utan ta 11 – 12 dl mjöl, känns degen väldigt geggig så tillsätt 1 dl i taget. Låt degen hellre vara lite kletig än för hård och torr, då blir inte bullarna lika torra. Låt degen jäsa under en handduk i ca 60 minuter,  gör inget om den jäser längre.
Häll ut degen på ett mjölat bord och knåda ihop den till en boll och låt den vila en liten stund. Sen är det bara att rulla fina små bollar, jag vägde min till 50 gram, dock ej nödvändigt. Placera ut bullarna på en bakpappersbedklädd plåt och lägg på en handduk och låt jäsa i 20 – 30 minuter.

Till pensling
1 Ägg
1 msk vatten
0,5 tsk salt

Sätt på ugnen på 200 grader. När bullarna är färdigjästa så vispa ihop blandningen ovanför med en gaffel och pensla bullarna runt om.

Fyllning
100g rumsvarmt smör
2 msk sirap
2 msk socker

1,5 dl hackade hasselnötter
1,5 dl hackade valnötter

Blanda ihop allt utom nötter till en jämn smet, tillsätt nötterna och blanda ihop allt till en kletig deg.
Gör en djup grop i varje bulle och lägg i en klutt, 0,5 – 1 msk fyllning och tryck ner i bullen.
Baka av bullarna i ca 10 minuter tills de fått gyllene färg. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt bullarna svalna. Sen är det bara att njuta…!
(Bullarna går så klart att frysa i fryspåsar)



Visst ser dom goda ut!
Kan säga att det var dom,
saftiga med god saffransmak och söt knaprig fyllning…

Mums!

Kram Karin


2 kommentarer:

  1. De ser ju supergoda ut Karin, brukar ha mandelmassa i mina men det där blir ju lite att tugga på! Kram till dig

    SvaraRadera
  2. Skuttade ner till köket för att notera röd jäst, hasselnötter och saffran på inköpslistan! Dessa bullar måste jag ju bara testa, de ser sååå mumsiga ut! /Marianna

    PS Åh, adventskaveln....såå passande! =)

    SvaraRadera