sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 16 oktober 2016

Underbara twix-kakor!


hel

Knaprig mördegsbotten, seg kola och choklad, tror inte det kan bli bättre än så!
Påminner mycket om Twix till smaken och gillar ni det godiset kommer ni älska denna kakan. Det är svårt att bara äta en…
Som grädde på moset så är de riktigt enkla att göra; baka botten, koka kola och smält choklad. Sen är det bara att tålmodigt vänta tills kolan stelnat ordentligt, skära till bitar och njuta!

halv

Twix-kakor

Botten
115g smör
2 dl vetemjöl
1 dl farinsocker
ev lite vatten

Sätt på ugnen på 180 grader.
Blanda ihop till en deg, känns den torr så tillsätt nån tesked vatten. Låt degen vila en stund inplastad i kylen, ca 15 minuter, så blir den lättare att kavla.
Kavla ut till en fyrkant, 0,5 cm tjockt. För att kolan inte ska rinna av senare så baka av botten i en fyrkantig ugnsfast form eller liknande som håller “ihop” kakan. Ca 20 * 25 cm. Lägg bakplåtspapper i botten så att kakan lossnar lättare.
Jag använde en utdragbar rektangelform från Lyckas med mat, rekommenderas varmt! Baka av i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills kakan är gyllenbrun.

Kola
175g smör
Knappt 2 dl socker
3 msk vit baksirap
1 burk sötad kondenserad mjölk

Under tiden som kakan är i ugnen. Lägg alla ingredienser i en kastrull och värm på svag värme tills sockret smält. Koka upp smeten under ständig omrörning och rör i ca 6 – 8 minuter tills smeten är tjockare och fått ljusbrun kolafärg. Svårt att säga exakt när kolan är klar men känner du dig osäker så gör det klassiska vattenprovet, kolan ska känns fast men inte hård. För lite extra smak rörde jag ner 1 tsk salt när kolan var klar och rörde om en sista stund.
Häll på kolan på den bakade botten, den gör inget om den fortfarande är varm, kolan är ännu varmare. Bred ut kolan så att det blir ett jämt lager och ställ in kakan i kylen.

Choklad
150g choklad
25 g smör
Smält choklad och smör i ett vattenbad och bred ut över kolan när den stelnat helt. Då kolan är kall så stelnar chokladen ganska fort. Skär sedan lagom stora bitar med en vass kniv och förvara kakorna i kylen.

fat nara

Hoppas ni gillar det jag gör, allt från recepten, bakverken och mina bilder!
Kram Karin

close

2 kommentarer:

  1. Skall smöret smältas eller vara rumstemp?

    SvaraRadera
  2. Ser väldigt gott ut! Måste absolut testas!
    Och bilderna är väldigt fina!

    SvaraRadera