sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

fredag 17 juni 2016

Sommarlovstårta med rabarber & jordgubbar


tårta2


Idag så var det äntligen dags för skolavslutning, som ungarna har längtat! Hjärtat brister varje gång jag hamnar i kyrkan och barnen sjunger sommarsånger, ju äldre jag blir desto blödigare blir jag. Att äldsta dottern börjar sexan och sonen börjar första klass i höst gör inte saken bättre. Mina barn växer upp alldeles för fort! Tur nog är det några år kvar innan lillan börjar skolan tack och lov…!

tårta1 tårta3


För att fira att det äntligen är sommarlov så bakade jag en riktig smaskig tårta med fräsch rabarbermousse och färska jordgubbar. Riktigt mumsigt gott!

Recept på enkel tårtbotten hittar ni här, jag gjord en liten tårta.

Rabarbercurd
500 g späda, gärna röda rabarber
1,5 dl vatten
2,5 dl socker
2 ägg
50 g smör

Rabarbern behöver inte skalas men skär den i mindre bitar. Koka rabarbern i vattnet i en kastrull till ett mos. Koka upp vatten för vattenbad under tiden som du pressar moset genom en finmaskig sil över en rostfri bunke (plastbunke ger inte samma effekt). Häll i sockret och rör om, tillsätt ett ägg i taget och rör till en jämn smet.

Ställ bunken i vattenbad. Rör hela tiden tills det börjar tjockna och blivit en kräm, ca 15 minuter. Passa noga, det får inte blir för varmt, då är det risk att äggen koagulerar.

Ta bunken från värmen. Sila krämen om den inte är slät. Tillsätt smöret i små klickar. Rör tills det har smält. Låt svalna. Förvara i kylen, håller i 7-10 dagar.

Rabarbermousse
4 gelatinblad
1,5 – 2 dl rabarbercurd
5 dl grädde

Lägg bladen i kallt vatten. Värm undertiden gelatinbladet, varmare än fingervarmt så att gelatinbladen kan smälta. Kramar ur gelatinbladen och rör ut dom i rabarbercurden. Vispa grädden lätt fluffig och tillsätt rabarbercurden under vispning till grädden är fast.

Montering
Tårtbotten
Rabarbercurd
Rabarbermousse
Färska jordgubbar
Jordgubbar och vispad grädde till dekorering

Dela tårtbotten i tre lager. Klipp till avlånga remsor av plastfilm eller OH-papper, ca 10 cm höga och sätt runt  omlott längs insidan på samma tårtring/springform som du bakade tårtbotten i, ställ på ett tårtfat. Plastfilmen hjälper tårtan att bibehålla sin form.
Börja med att lägga i en tårtbotten, se till att plastfilmen går i kant med tårtbotten. Bred ut ett lager rabarbercurd.
Noppa jordgubbarna och dela dom på hälften, sätt dom längs kanten med insidan utåt mot plasten. Gör så runt hela kanten på tårtbotten. Fyll på med hälften av rabarbermoussen, se till att jordgubbarna blir helt täckta. Lägg på andra tårtbotten och upprepa proceduren med jordgubbarna och rabarbercurden. Fyll på med det sista av rabarbermoussen och lägg på den sista tårtbotten.

Nu är själva tårtan klar, låt stå i kylen någon timme så att moussen stabiliserar sig. Den kan utan problem stå över natten. Innan servering – ta försiktigt bort plastfilmen, håll koll på att jordgubbarna inte följer med. Dekorera med vispad grädde och färska jordgubbar.


tårta5tårta4tårta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar