sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

fredag 27 maj 2016

Syrligt sött till Mors dag


pavlova3

På söndag är det Mors dag, en dag att fira oss mammor som kämpar med moderskapets alla möjliga och omöjliga utmaningar. Vi är helt klart värda en egen dag och med det en underbart god tårta!

Denna tårtan kräver lite förberedelse men är supersnabb att lägga ihop och jag ljuger inte, den är grymt god! En kombination seg maräng, fluffigt grädde, syrlig lemon curd och söta jordgubbar. Nej det kan inte bli bättre än så!

Vill du fira din kära mamma så tycker jag du ska göra denna tårtan. Fixar du marängbottnarna idag så behöver du inte göra något förrän typ en timme innan det är dags för att fira på söndag!

pavlova6

Pavlova-tårta

Marängbottnar
8 – 10 bitar, receptet går att dubblera
4 äggvitor
0,5 krm salt
2,5 dl socker
1 msk majsstärkelse/maizena
2 tsk vaniljsocker
1 tsk syra - vitvinsvinäger, citronsaft eller ättika
Syran gör att den gräddade marängen blir lite seg i sitt inre, medan ytan blir mer frasig.

Sätt ugnen på 225°C.
Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa tills smeten är hård, testa att vända bunken upp o ner. Vispa till sist i majsstärkelse, vaniljsocker och valfri syra.
Rita ut fyra ringar, ca 15-20cm i diameter, på ett bakplåtspapper. Vänd på pappret, lägg på en plåt och spritsa/kleta ut maränger inom markeringarna. Sätt in formen i nedre delen av ugnen. Sänk ugnstemeraturen till 125°C. Grädda ca 1 1/2 timme. Stäng av värmen och låt formen stå kvar tills ugnen svalnat.

Marängen kommer vara mjuk men ha en krispig yta! Låt bottnarna vara kvar på bakplåtspappret tills det är dags att lägga ihop då de är ganska kladdiga. Förvara dom i kylen eller i skafferiet, täck försiktigt med en ren kökshandduk.

pavlova


Montering
Du kan montera tårtan en timme innan servering utan problem.
5-10 dl grädde
1 burk lemon curd
Eller gör
egen lemon-curd, byt ut grapefrukten mot 2 citroner.
Halv liter jordgubbar

Ta fram ett tårtfat eller fin tallrik. Dra försiktigt bort bakplåtspappret från en marängbotten och lägg på fatet. Vispa grädden till lagom önskad konsistens.
Vispa runt lemon curden med en gaffel så att den blir mer flytande och kleta ut den på första botten, finns inga direktiv på hur mycket, du får fria händer. Har du mycket jordgubbar så varför inte skiva några och lägg på curden.
Efter lemon curd så är det dags för grädde, spritsa eller bre ut grädde, än en gång, precis så mycket som du tycker känns bra! Fortsätt likadant med de andra bottnarna. När den sista är pålagd så spritsa fint med grädde och dekorera med jordgubbar.

Tårtan är inget skönhetsverk utan en härlig blandning av godsaker!
Kram Karin

pavlova4 pavlova5pavlova8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar