sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

onsdag 9 mars 2016

Med en längtan efter våren…


Underbar björnbärskaka

Denna underbart goda kaka ha legat alldeles för länge i min dator i väntan på att få komma upp i bloggen, men nu äntligen är det dags. Den får mig att längta till våren, den blåa himlen, solens första värmande strålar, fåglarnas kvitter och känslan att snart är sommaren här.

Förra sommaren kom maken hem med en stor skål full med svarta söta björnbär och jag testade denna goda kaka. Den är söt, mjuk och knaprig på en o samma gång, och alldeles alldeles underbar! Det är liksom en långpannekaka och paj i ett, svårt att förklara. Jag önskar jag hade en bit här o njut att mumsa på, men tyvärr inte. Måste göra den snart igen…!


Svarta söta björnbär

Björnbärskaka
Den kaka går även att göra med hallon eller blåbär.
Går att dubbla utan problem!

Botten & smuldeg
Dubbla receptet om du vill ha extra mycket smuldeg!
3,5 dl mjöl
1,5 dl socker
1 krm salt
170 g smör

Fyllning
2 stora ägg
2,5 dl socker
150 g färskost
0,5 dl vetemjöl
1 krm salt

500 g björnbär

Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en bakform, ca 20 * 20 cm stor så att den täcker botten och sticker upp över kanten på två sidor.

Börja med smuldegen – blanda allt till en jämn deg, antingen för hand eller i en matberedare. Lägg undan knappt två dl för att använda som smuldeg på kakan. Tryck ut resten av degen jämnt i botten på bakformen. Baka av i ca 12 minuter tills kanterna börjar bli gyllenbruna. Låt svalna helt.

Fortsätt med fyllningen – vispa ihop allt i en skål till en jämn smet. Sprid ut björnbären på kakbotten i bakformen och häll sedan på fyllningen. Sprid sedan ut smuldegen över kakan. Baka av i ugnen i ca 45 minuter tills kakans stelnat och fått färg. Låt svalna sen är det bara att skära upp i bitar och njuta! Förvara kakan i kylen.


Underbart god! Både barn o vuxna älskar denna kaka!

3 kommentarer:

  1. I vilket ugns fals? Båda ggr den ska in i ugnen..plsss, bakar nu

    SvaraRadera
  2. I mitten brukar jag alltid baka, hoppas det gått bra trots sent svar...
    Mvh Bagerskan

    SvaraRadera
  3. Rigtigt smaskigt recept! Det måste vara väldigt gott med vaniljglass vid sidan om.. =)

    SvaraRadera