sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

tisdag 9 februari 2016

Onyttigt nyttiga semlor


IMG_6206

Känns som att jag är ute i sista minuten men egentligen är det ju från och med nu som man egentligen SKA börja äta semlor. Så det är ju helt i rätt tid, eller hur! Semlorna kommer som en räddande ängel i det skumma vintermörkret, de verkligen lyser upp vår tillvaro.

Dessa små semlor är söta och kolhydratfattiga, ursprungligen gjorde dom som små kladdkakor men blev inte så kladdiga som jag önskar så jag vidareutvecklade dom till vanliga semlor istället. Konsistensens är lite mer crunchy än vanliga hederliga semlor men smaken går inte att ta miste på. Mandel och kardemumma!

IMG_6211

Mandelmassa

2 dl mandelmjöl
2-3 msk sötströ
1 äggvita
mandelarom eller bittermandelarom

Blanda samman allt till en jämn smet. Mandelarom är svagare och du kan ta fler droppar än Bittermandelarom som är betydligt starkare. Ta en droppe i taget och smaka av efter som.

Semmelbulle
mandelmassan enligt recept ovan
150 g smält smör
2 dl mandelmjöl
2-3 msk sötströ
2-3 tsk mald kardemumma
3 ägg + 1 äggula

Sätt på ugnen på 175 grader.
Blanda samman allt till en jämn smet. Dela upp smeten i en muffinsplåt (pappersformar behövs ej) eller gör en enda stor semla genom att bre ut smeten i en springformen.
Baka av muffinsen i ca 7-8 minuter och den stora botten i 15-17 minuter. Ju kortare baktid desto kladdigare kaka!

Semmelfyllning
1 dl mandelmjöl
knappt 1 msk sötströ
halv äggvita
några droppar mandelarom
1-2 msk grädde
+ ev innanmäte från semlorna.


Blanda samman allt. Om möjligt, skär av små lock på semlorna. Gröp ur semlorna på innanmäte och blanda ner i fyllningen – valfritt men gott. Fyll semlorna med semmelfyllning och dekorera med vispad grädde och sen på med locket. Gör du en stor semla så bred ut fyllningen på kakan och spritsa sen på med grädden.

IMG_6216 semla2

Jag hoppas ni haft en härlig semmeldag
och att ni ätit många goda semlor oavsett form och smak!


Kram Karin

semla

3 kommentarer: