sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

onsdag 4 februari 2015

Upp-och-ner kaka med blodapelsin

  


Just nu är det som ni kanske vet högsäsong för citrusfrukter och det finns många goda att välja mellan. Min favorit att använda inom bakning är blodapelsin även numera kallat för röd apelsin. Jag älskar dess härligt blodröda färger, riktigt uppiggande så här i vårt snörika land.

Detta receptet hittade jag på Pinterest – en av mina favoritsidor att bara surfa runt och inspireras, där finns verkligen allt man kan tänka sig. Och definitivt massor med smaskiga recept som jag vill testa, nästan för många. Ett av de många var denna – en upp-o-ner-kaka med blodapelsiner. Mums för oss som gillar citrusfrukter!

Upp-o-ner-kaka med blodapelsiner

Förberedelser
Sätt på ugnen på 160 grader. Klipp till en rundel av bakplåtspapper som du lägger i botten på en springform (ca 25 cm). Klipp till 2-3 remsor, ca 7 cm breda och lika långa som bakblåtspappret, ca 30 cm långt. Klistra fast dessa på insidan av springformen med lite vatten eller smält smör. Fäst som omlott med 2-3 cm så att hela insidan är täckt, se bilder längre ner i inlägget.

Apelsinerna
3 - 4 blodapelsiner
2,5 dl socker
1,5 dl vatten

Skiva apelsinerna så tunt du kan, använd en mandolin om du har. Spara eventuella skalkar och ändbitar för att pressa ut saften, tillsätt i sockerlagen. Koka upp vatten och socker i en vid kastrull alternativ en stekpanna i metall till sockret smält helt.  Lägg i apelsinskivorna i pannan, det gör inget om de ligger ovanpå varandra. Flytta dom försiktigt så att alla kokas i sockerlagen.. Låt apelsinerna kokas i ca 10 – 15 minuter tills skalet börjar nästan se genomskinligt ut.
Lyft försiktigt upp skivorna med en stor pincett eller håvslev och låt svalna på ett bakplåtspapper. Spara sockerlagen som blir över, häll upp i en skål eller mjölksnippa och ställ åt sidan.

Receptet fortsätter en bit längre ner. 


Canon 15-02-01 063   Canon 15-02-01 070Canon 15-02-01 072


Kakan
200 g smör
200 g socker
3 stora ägg
5 dl mandelmjöl. (Riv gärna eget så att det blir lite grövre än det köpta.)
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl gräddfil eller yoghurt

Vispa smöret och sockret vitt och fluffigt, tillsätt ett ägg i taget. Blanda ihop mjöl, mandelmjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt till sist yoghurten och blanda snabbt ihop till en jämn smet. Vispa inte för mycket.

Valfritt men jag tycker det blir en fin detalj – dela några av apelsinskivorna på hälften och sätt längst med kanten i springformen, se bilden ovan. Lägg resterande skivor så att hela botten täcks med apelsiner. Skulle det bli några apelsinskivor så är dom goda att äta som dom är.
Jag fyllde springformen med hjälp av en spritspåse för att inte riskera att de stående skivorna skulle lägga sig ner, men det är som sagt inget nödvändigt utan endast en fin detalj. Var dock försiktigt när du fyller på med kaksmeten så att skivorna inte flyttas runt allt för mycket.
Baka kakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter tills provstickan är torr. Låt kakan vila, ju längre desto bättre och stadigare blir kakan. Skär försiktigt med kniv längs med kanten på springformen och bakplåtspappret så att det lossnar och ta sedan loss kanten. Lägg serveringsfatet på kakan och vänd försiktigt. Dra sakta och försiktigt bort bakplåtspappret som ligger på apelsinerna.

Servering
Ta fram den kokta sockerlagen och häll hälften på kakan så att allt täcks. Skär upp bitar med en vass kniv, apelsinerna kan vara lite sega att skära igenom. Lägg en kakbit på serveringsfat och häll på ännu lite mer sockerlag. Njut med en kopp thé eller lite kaffe.

Canon 15-02-01 087

Jag hoppas ni gillar det jag gör och ännu bättre testar det jag bakar,
om så får ni gärna berätta vad ni tycker.

Så länge får ni här massor av härliga bilder att njuta av!

Många kramar till er alla, Karin

Canon 15-02-01 124Canon 15-02-01 094Canon 15-02-01 119
 Canon 15-02-01 126 Canon 15-02-01 138Canon 15-02-01 139Canon 15-02-01 140Canon 15-02-01 147Canon 15-02-01 166

1 kommentar: