sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 7 september 2014

Söndags sött a’la LCHF


2014-09-07 15.36.52
Även om man så att säga går på diet så måste man kunna unna sig här i livet. Men det betyder å andra sidan inte att man svullar i sig kopiösa mängder onyttigheter utan man kan faktiskt njuta och samtidigt hålla sig på banan. Denna söndag bjuder jag på lite svalkande god glass passande så här i sensommarvärmen. Visst ser det gott ut?

2014-09-07 15.41.532014-09-07 15.39.34


Det krävs ingen glassmaskin och går relativt fort att göra. För mig tog det kanske två - tre timmar, då stod smeten i en metallbunke och jag rörde om med jämna mellanrum. Så skyndar man lite så kan man lätt få riktigt god hemmagjord glass redan till efterätt ikväll!

LCHF – vaniljglass
ca 4 - 6 portioner
3 dl vispgrädde (laktosfri om det behövs)
3 ägg
2 msk sötningsmedel (eller 0,5 dl socker)
0,5 tsk vaniljpulver

Vispa grädden lagom hårt och ställ undan. Vispa sedan ägg, sötningsmedel/socker och vaniljpulver till en ljusgul fluffig smet, den behövs inte vispas länge alls.
Tillsätt den vispade grädden till äggsmeten under långsam vispning. Häll över smeten i en ren bunke och ställ i frysen. Rör om minst en gång i halvtimmen!

Smaksättning
Jag smaksatte min glass med lite körsbär som jag urkärnat och kokat med lite vatten och sötningsmedel. Några av kärnorna lät jag ligga kvarunder kokningen för att ge mer smak.  För att körsbären inte skulle sjunka till botten blandade jag i dom först efter en timme då glassen blivit fastare. För att få en härlig rosa färg stänkte jag i lite röd hushållsfärg.

2014-09-07 15.40.532014-09-07 15.37.172014-09-07 15.35.58 

Kolhydrater per portion
Det enda som innehåller kolhydrater är grädden - 3kh/dl. En sats grädde innehåller alltså 9kh, med andra ord nästan ingenting om man delar upp glassen på 4 – 6 portioner.

Väljer du dock att smaksätta glassen tillkommer extra kolhydrater!

Kram Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar