sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

fredag 29 augusti 2014

Visste du att…?


…man kan göra grädde av smör,
eller rättare sagt grädde av margarin?

De flesta känner ju till att om man vispar grädde länge nog så blir det till smör, men det är inte lika många som vet att man kan vända på steken och göra grädde av margarin. (Om det går med smör vet jag faktiskt inte.)

Det var knappt jag trodde min chef (Ulf på konditori Fenix i Emmaboda) när han berättade att förr i tiden så gjorde dom grädde av margarin. Jo men visst, tänkte jag. Men Ulf talade sanning – på 80-talet så var det billigare att göra grädde av margarin istället för att köpa riktigt grädde. Antagligen kommer detta knep från krigstiden då folk inte hade råd att köpa riktig grädde, detta var helt enkelt en billigare lösning.

Bagerierna köpte ett osaltat margarin – Saga från Kåkå – som man tillsammans med mjölk värmde upp till ca 60 grader, exakt grad kommer han inte ihåg. Den avsvalnade mjölkblandningen hällde man sedan i en mixer-liknande behållare som vispade runt det hela till grädde. Grädden användes sedan till olika bakverk.

Exakt hur den smakade minns han inte men jag rådfrågade i gruppen Bittra kockar på facebook. Där var det många frågetecken innan en kille äntligen berättade att han gjort på liknande sätt på just 80-talet. Dom hade dock även haft i vatten och mjölkpulver, och vispade massan i 10-15 minuter till grädde. Det var dock en rådande mening om att denna grädden inte smakade något vidare och det kan jag nästan hålla med om utan att testat det själv. Grädde ska göras av just grädde och inget margarin med tillsatser och annat skräp.

Nu har ni lärt er något nytt kära vänner!
Må så sött, kram Karin

1 kommentar:

  1. Fast det är ju lite synd att kalla det för grädde, för grädde är det ju in.
    Det blir ju snarare någon form av margarinskum.

    SvaraRadera