sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 27 januari 2014

Nomnomnom…


IMG_5046  
I lördags kom baklusten igen och jag kände att något gott måste skapas. Här och nu. Men vad… Öppnade en av mina många lådor och fann mitt Kungsörnen-skafferi som jag fick förra året. Massor med olika bakmixer, redo för att skapa något härligt smaskigt. Och istället för att bara göra EN tråkig vanlig
kladdkaka eller EN simpel chokladtårta så, ökade jag det hela lite. Två kladdkakor och en chokladtårta smaksatt med apelsinskal & saft. Superenkla att göra och när de var avbakade så staplade jag dom bara helt enkelt på varandra. Först kladdkaka, sen chokladtårtan och sist ännu en kladdkaka. Kan det bli bättre?

Jadå!
Jag blandade ihop en enkel Nutella-frosting smaksatt även den med apelsin och klädde in hela tårtan. Och som grädde på moset så gjorde jag en enkel ganache och hällde försiktigt över den iskalla tårtan som fått stå en stund i frysen innan, för då stelnar ganachen extra fort!


IMG_5045IMG_5049  IMG_5044 IMG_5051 IMG_5050

Nutellafrosting
Originalrecept lånat från Tårttokig

120 g nutella
240 g florsocker Jag minskade mängden till ca140 gram florsocker
25 g kakao
1 tsk vanilla Jag hade i apelsinskal och lite färskpressad juice istället
150 g Philadelphia

Rör ihop allt till en jämn smet och klä in hela tårtan, om du vill kan du ha lite mellan tårt-lagren.
Låt tårtan stå i frysen en stund innan du häller på ganachen så bibehåller tårtan sin form och ganachen stelnar fortare.

Ganache
200 g mörk choklad
1,5 dl grädde
1 msk smör

Finhacka chokladen medan grädden kokar upp. Häll grädden över chokladen och rör tills allt är smält. Lägg i smörklicken och rör tills den smält, ev värm på chokladen över ett varmbadför att få smöret att smälta ordentligt. Ju längre du låter ganachen stå desto mer trögflytande blir den och därmed rinner saktare över kanten som på min tårta. Börja med att täcka toppen och hjälp sedan ganachen genom att försiktigt med en sked eller liknande putta den över kanten.

Sist men absolut inte minst så doppade jag färska jordgubbar i smält choklad (blanda i lite kokosfett så blir den mer rinnig) och dekorerade underverket med. Enkelt och sååå gott!

Kram Karin


IMG_5060

6 kommentarer:

  1. Underbart! Jag försökte mig på en chokladkaka i helgen, men misslyckades helt. Kanske får ta prova det här receptet nästa gång.

    SvaraRadera
  2. Åhhhh choklad är ju det bästa som finns det här ser rent livsfarligt ut!!
    // Malin

    SvaraRadera
  3. Det där såg riktigt smarrigt ut!

    SvaraRadera
  4. Så fin tårta :) Ha en bra dag och kika gärna in på http://coffeeandcupcake.blogg.se :)

    SvaraRadera