sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 14 juli 2013

Älskade fläder…

IMG_3168

I går fick jag och kära svärmor för oss att göra saft på de få stackars klasarna av fläder som blommade i hennes trädgård. Vi chansade och tog även med de klasar som inte hade några blommor och fick ihop över 150 blomklasar. Men då vi var osäkra på om de skulle ge någon smak så valde vi att tre-dubbla receptet nedan istället för att fyrdubbla. Hellre för stark saft än för svag… Jag minskade även på citronerna då jag inte ville att de skulle ta överhand, istället för 9 så skivade jag ner 6 stycken citroner.

Att göra fläderblomssaft är verkligen riktigt enkelt, det enda som tar tid är att klippa ner blommorna och koka sockerlagen. Sen får man snällt vänta i 5 dagar för att se om vi har lyckats, men med tanke på doften som spred sig i köket igår kväll så tror jag det kommer gå riktigt bra…

Fläderblomssaft, ca 2 liter

40 blomklasar
3 citroner
2 liter kokande vatten
2 kg strösocker
50 g citronsyra
2 krm natriumbensoat (valfritt om du vill ha extra hållbar saft som håller länge i kylen och rätt länge i rumsvärme)

Skölj blomklasarna och lägg dem på en handduk för att rinna av. Lägg blommorna i en hink eller stor skål. Skölj citronerna noga och skiva dem tunt. Lägg citronskivorna på blommorna. Koka upp vattnet och socker häll över blommor och citroner. Rör i citronsyran. Täck över hinken/skålen och låt stå svalt i 5 dygn.

Ta upp lite saft i ett glas och rör ut natriumbensoaten och rör i det i saften (valfritt om du vill ha hållbar saft). Förvarar du flädersaften i frysen eller kylen så behövs ej natriumbensoat - då håller den sig rätt bra ändå.
Häll upp saften i en silduk och låt saften rinna av i 30 minuter. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara i kylskåp eller frys saften.

 IMG_3173IMG_3174 

Nu är det bara att vänta och längta…!

IMG_3176

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar