sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

torsdag 3 januari 2013

The past, the present and the future

Dåtid
Bloggen är idag 1336 dagar gammal och jag har under den tiden hunnit skriva 1131 inlägg, nästan ett om dagen! Jag har haft besökare från USA, Storbritannien, Danmark, Kina, Nederländerna och Ryssland. Till och med besökare från avlägsna länder som Porto Rico, Oman och Equador har hittat hit. Totalt har 445586 personer besök min lilla blogg, inget jag direkt räknade med när jag startade den för 3,5 år sen. Minst sagt stolt!
Det mest populära inlägget av alla är det om utbildningar – vilka olika utbildningar det finns om man vill jobba inom bageri och konditori. Det inlägget som varit mest poppis under 2012 är den ljuvligt goda och enkla chokladmousse-tårtan. Inte så förvånande, enkelt och gott är det bästa!
Och sist men inte minst så hamnade min lilla blogg i topp tre i korningen av Årets matblogg 2010, otroligt, fantastiskt och helt underbart!

Nutid
Efter snart 4 års bloggande står jag nu i valet och kvalet om jag ska fortsätta eller lägga ner. Ett svårt val med blandade känslor. Att blogga ska vara kul utan krav eller press på att prestera, utan att slå knut på mig själv eller att känna att familjen får vänta. Det ska vara roligt och lustfyllt att blogga och baka. Under det senaste året har listan över saker jag vill och önskar göra krockat med tiden som tre småbarn tar. Och de få timmar då jag har tid över är jag antingen för trött eller har fullt upp med annat att göra. Jag har helt enkelt inte haft möjlighet att lägga ner den kärlek och omsorg jag så gärna velat på varken blogg eller bakverk vilket har märkts på antalet besökare. Från otroliga 5-600 besökare om dagen har det sjunkit till 2-300, tråkigt men förståeligt. Bak- & matbloggsvärlden har exploderat i antal bloggar! Någonstans har jag läst att det finns minst 3000 st mat- & bakbloggar i Sverige, otroligt många. Och för att synas i mängden måste man stå ut, lägga tid och energi på både layout, fotografi och bakverk. Att driva en populär blogg är helt enkelt ett heltidsarbete, det tar tid från nära och kära.

Framtid
Så, framtiden. Ja visst kan det kännas tungt att se nya duktiga bloggare starta nya fräscha bloggar, skapa underbara bakverk och vara med i både tidningar, radio och tv. Jag känner mig minst sagt gammal och omkörd. Men trots allt så kommer jag ge bloggandet en andra chans. Detta är något jag gärna vill jobba vidare med. Det vore en dröm att kunna baka, skriva och fotografera på heltid och dessutom tjäna pengar, hur detta ska gå till vet jag dock inte riktigt. Men lägger jag ner så kommer jag definitivt inte lyckas alls så jag stretar vidare ett tag till, skam den som ger sig… Men hur
ska jag nå mina drömmars mål då? Ja inte genom att luta mig tillbaka och ta det lugnt iallafall.

Här är några punktar jag personligen ska jobba med:

 • För varje tårta jag kommer göra så ska jag utmana och utveckla mig själv genom att göra dom bättre, finare och om möjligt godare. Detta genom att ta tid på mig och försöka stressa mindre, att skynda göra inget varken gott eller vackert!
 • För att bli bättre på något behöver jag utbilda mig mer. Jag vill lära mig mer, få tips och idéer på hur jag kan göra saker och ting vackrare. Jag vill helt enkelt gå kurser i både bakning, dekorering och fotografering!
  (Vet du någon bra kurs, särskild fotografering så säg gärna till!)

Det är inte bara jag som behöver förkovras och förbättras utan själv bloggen behöver ett ansiktslyft, här är några saker jag kommer vidareutveckla:

 • Rensa i innehållsförteckningen! Den är alldeles för lång och rörig. Jag kommer dela upp den i mindre delar så att den blir mer lätthanterlig. Mycket av det som står i listan är ganska onödigt och kommer därmed tas bort.
 • Ordning och reda på alla recept. Jag har sedan en tid jobbat med att göra en egen sida för alla recept där det går att finna recept utefter bakverk och ingredienser.
 • Jag funderar även på att blogga både på engelska och svenska då en del av mina besökare är av utländsk härkomst och det även kan generera fler nya läsare.
Utöver dessa punkter så har jag andra idéer på hur jag ska kunna marknadsföra mig, min blogg och mitt bakande. Jag kommer även ha flera olika bakkurser i samarbete med Studieförbundet/vuxenskolan, jobbar vidare med min bok-idé och självklart söka jobb, både inom bageri-branschen men även inom andra områden (marknadsföring, kommunikation & information). Jag behöver inte nödvändigtvis jobba med detta på heltid så länge jag får ha det i mitt liv!

Har du som läsare synpunkter på saker jag bör ändra, förbättra eller helt enkelt ta bort? Eller saknar du något ämne eller funktion? Skriv gärna en kommentar så ska jag göra mitt bästa med att lösa det.

Många kramar till er alla, Karin

3 kommentarer:

 1. Jag tittar regelbundet in hos dig och tycker att du har bra idéer och planer för framtiden! Önskar dig ett fint 2013!

  SvaraRadera
 2. Glöm inte bort besökare från Australien också ;)
  Gott Nytt År från landet down under.
  ~Pernilla

  SvaraRadera
 3. Jag är ofta inne och tittar på din sida. Den har ett namn man kommer ihåg och kan hitta tillbaka till. Får många tips och ideer hos din. Hoppas 2013 uppfyller dina önskningar

  SvaraRadera