sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 10 december 2012

Gyllene lussekatter


PICT0021 

I lördags kom barnens mormor på besök och idag följde hon med Linnea i skolan. Lagom till dom kom hem så hade jag satt en lussebulledeg på jäsning och efter att vi monterade ihop våra pepparkaks-byggnader från gårdagens bakning så var degen färdigjäst. Dags att baka små gyllene lussekatter!

Detta receptet kommer ursprungligen från Allt om mat men jag har ändrat lite, bland annat så smälter jag inte smöret utan låter det vara rumsvarmt, lussebullarna blir då riktigt saftiga och goda!


Saftiga lussebullar med kesella

1 pkt jäst, för söta degar (50 g)
150 g rumsvarmt smör
5 dl mjölk, gärna röd (3%)
1 burk kesella naturell, (250 g, 10%) eller Kesella vanilj för en sötare smak
0,5 tsk salt
2 dl socker
3 pkt saffran, (1-1,5g)
1 st ägg
17 dl vetemjöl special

1 st ägg
1 dl russin, låt ligga i vatten en stund så förblir det mjuka i ugnen.

Värm mjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt , mjölk, saffran, kesella och det mjuka smöret och blanda allt med jästen. Rör tills jästen löst sig.

Tillsätt salt, socker och ägg. Rör tills allt blandats.

Häll i ca 15 dl av mjölet och arbeta till en smidig deg. Tillsätt försiktigt resten av mjölet, lite i taget och arbeta degen tills den är smidig. Var försiktig så att du inte tar i för mycket mjöl, då kan bullarna bli lite torra. Degen ska släppa från bunkens kanter, men fortfarande kännas lite, lite kladdig.

Låt saffransdegen jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek i ca 45-50 minuter.
Knåda degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i ca 32 delar och rulla varje del till avlånga rullar. Forma dem sedan till lussebullar genom att snurra ändarna mot mitten.

Lägg bullarna på ugnsplåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.  Pensla dem med ägg och garnera med russin. Grädda dem i 250 grader mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

PICT0022

Imorgon följer mormor med lille Sebastian till hans dagis och efter det ska vi dekorera våra vackra pepparkaksverk. Vi jobbar på en hel by av pepparkakor med allt från utedass, tält och ruiner…

Mer om det senare i veckan!

Kram Karin

PICT0028 PICT0029
PICT0030

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar