sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

lördag 28 juli 2012

Min lilla skogshuggare…

PICT0012

Min dotters klasskompis Almas mamma ringde mig härom dagen och undrade om jag kunde göra en tårta till hennes man som fyller 50 år. Han jobbar med bland annat vedhuggning och vad passar då bättre än just en liten vedhuggare som vilar ut på sin nyhuggna stubbe…?

Jag modellerade den lilla gubben + att små svampar, sniglar, maskar m.m. med Dr. Oetkers vita sockermassa. Den är jätteskön att jobba med MEN figurerna blir väldigt sköra när de torkat och spricker lätt sönder. Min lilla gubbe förlorade både armar o ben när jag satte honom på stubben… Riktigt tråkigt när jag lagt ner flera timmars arbete på honom, men nöden har ingen lag utan jag lappade ihop stackarn med ett par knäskydd och armarna fick lite extra stöd av några tandpetare.

PICT0007 PICT0006 PICT0009
Själva stubben gjorde jag i två steg, först den avsågade ytan där jag kavlade till en ljusbrun bit marsipan och skar till en jämntjock rundel. Med en vass gaffel drog jag försiktigt till ådringar runt runt tills jag kom in till mitten. Där fick jag dock hjärnsläpp och gjorde en virvel istället för mindre o mindre ringar men det ändrade jag tur nog till innan den kom på plast på tårtan.
För att få mer effekt penslade jag med en platt pensel lite brunt färgpulver i ådringarna, en stubbe är ju inte direkt ren o fin i skogen…!

PICT0020PICT0027 PICT0028PICT0029 PICT0030

Barken är gjord av marsipan färgad med massor av kakao. Det är lite kladdigt men blir både gott o fint. Den bruna färgen blir starkare efter en stund så när du börjar närma dig önskad färg så låt marsipanen vila en stund i en plastpåse, sen är den redo att användas! Kakaon torkar ut marsipanen något så om du vill kan du blanda i mer olja eller kokosfett innan du kavlar ut den, annars riskerar den att spricka sönder.
Jag kavlade ut en lång remsa, något högre än själva tårtan och skar slarvigt till streck så att liknade bark. Fördelen med bark är ju att det inte behöver vara direkt rakt och fint, ju mer snett o slarvigt desto mer natur-likt!

PICT0013PICT0024 PICT0025

Tårtan är fylld med mjölkchokladmousse och färska jordgubbar, täckt med marsipan.

Trots allt krabb med den lilla skogshuggar-gubben är jag riktigt nöjd med tårtan, den var otroligt rolig att göra! Jag hoppas o tror att Per blev glad för sin födelsedagstårta och att han hade en härlig födelsedag!

Kram Karin

PICT0019

5 kommentarer:

 1. Jättefin tårta du gjort Karin och lagt ner en massa fint arbete på modelleringen. Duktigt!

  SvaraRadera
 2. Fasiken vad du är duktig vännen! Jag blir så jäklans impad varje gång! Du borde publicera en bok med alla dina kreationer som du lagt upp här i bloggen! Jag skulle köpa den direkt då!

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig tårta! Förstår att den var rolig att göra :)

  SvaraRadera
 4. Oj så söt, den skulle passa min pappa!

  SvaraRadera