sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

onsdag 29 april 2015

Nötter, kola & choklad


Canon 097 


Dessa kakor! Oh my! Dom har allt en människa kan önska…
Krispiga kakor. Knapriga nötter. Seg kola & Choklad. Kan det blir bättre? Tror ärligt talat faktiskt inte det!
Jag måste även lyfta ett varnande finger, det är omöjligt att bara ta en så gör dom på egen risk.

Skämt å sidor så älskar jag när jag upptäcker nya vägar att göra godsaker. Som när jag upptäckte att man kan smälta Rollos med en skvätt mjölk till en ljuvligt god kolasås. Det är definitivt inte sista gången jag gör detta! Tänk att ringla varm kolasås över vaniljglass, fylla praliner eller använda i en paj…

Våga testa nya saker i köket, det finns inget roligare än att experimentera. Ibland blir det ljuvligt och ibland… mindre gott. Men se bara till att anteckna ingredienser och tillvägagångssätt under resans gång så att du kommer ihåg när du lyckas!

Rollos


Låt dig inte skrämmas av att det är många delar att göra till dessa kakor! Själva mördegskakorna och de rostade nötterna går att göra i förväg. Och själva kolasåsen är busenkel och går snabb att göra, sen är det bara själva monteringen kvar. Superenkelt och jättegott, precis som det ska va!

Mördegskakor
Beroende på storlek, ca 20 stycken

100 g smör
100 g socker
1 äggula
225 g vetemjöl
2 tsk vanilj
en nypa salt

Vispa smör och socker fluffigt, blanda i en äggula, vetemjöl, salt och vanilj. Använd helst händer på slutet för att arbeta degen smidig. Känns den torr så tillsätt en äggula till eller lite vatten. Lägg i en plastpåse och låt vila i kylen en halv timme.
Sätt på ugnen 175 grader. Kavla ut degen ca 4 mm tjock ut tryck ut valfria former. Lägg på bakplåtspapper på en plåt och baka av i ugnen ca 7 minuter tills svagt gyllenbruna.

Rostade nötter
ca 400 g blandade nötter
Jag blandade valnötter, hasselnötter och mandelflarn.
Det går även bra med kokosflingor eller frön om man är allergisk!

Lägg på bakplåtspapper på en högkantad plåt och låt rostas i ugnen på 175 grader i ca 5 – 10 minuter, håll koll så att de inte bränns!

Kolasås
Vill du ha extra mycket kolasås så går det bra att öka receptet!
ca 300 g Rollo-kolor
2 msk mjölk
en nypa salt

Smält under omrörning till en jämn kolasås. Häll undan ca 1/3-del i en annan skål och ställ undan. Blanda ner de rostade nötterna i kastrullen och blanda väl tills allt täckts av kolasåsen.

RollosNötter


Montering
Klutta lite nöt-kola-blandning på varje kaka, ta precis så mycket som du själv önskar, ta så du skäms. Ringla den kolasås du ställt undan, eventuellt kan den behövas värmas lite för att bli rinnig igen. Värm på spisen eller några sekunder i mickron.
Smält choklad med lite smör och ringla över kakorna, även här ta precis så mycket som du själv vill, det är dina kakor och ingen dömer dig för hur mycket choklad du vill ha.

Kakorna är nu redo för avnjutning!
Spara några eller iallafall en till dina när och kära, det är alltid snällt att dela med sig!

Kram Karin

tisdag 21 april 2015

Krämigt len vaniljkaka


Canon 025

Finns det något mysigare än att packa ryggsäcken med korv, bröd, engångsgrill, ketchup & senap, kaffe, mjölk och hembakad kaka och sen ge sig ut på en lång skogspromenad med släkt och vänner? Tror inte det…



Krämig vaniljkaka

1 burk kondenserad sötad mjölk (ej kokt!), ca 400 g
4 ägg
2,5 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
50 g smör

Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda samman med alla ingredienserna i en bunke till en jämn smet. Bred ut smeten i en springform och baka av i ugnen i ca 30 – 40 min. Kakan ska vara krämig men fast i konsistensen. Min blev klar på ca 30 minuter och då jag använder en springform med keramiktallrik så fortsattes kakan att bakas efter att jag tagit ut den ur ugnen. Lite tråkigt, men god blev den ändå.

OBS!
Jag bakade i en mindre springform, ca 20 i diameter – och den kakan tog ca 30 min. Om du bakar kakan i en vanlig springform, ca 26 cm i diameter så blir kakan plattare och bakas därför klart fortare – börja med 20 minuter och kolla sedan så att kakan inte överbakas och blir gummig i konsistensen.

Pudra över lite florsocker när kakan är sval. Nästa gång tror jag att jag ska riva i lite citronskal i smeten, en fräsch smak nu till våren!

Kram Karin 


  Canon 024Canon 031Canon 036Canon 026